​Завітайте виставку до 260-ї річниці з дня народження Серафима Саровського

01.08.14, 10:00

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї було відкрито експозицію до 260-ї річниці з дня народження Серафима Саровського. Це один з найшанованіших православних святих, чудотворець. Майбутній Преподобний народився 19 (30) липня 1754 року у Курську. Нарекли його ім’ям Прохір. Семирічним хлопчиком він впав з дзвіниці, але чудом залишився живий. Підлітком отримав зцілення від Курської ікони Божої Матері «Знамення». В юності паломником прибув у Київ поклонитися печерським святим.

У віці 18 років став послушником у Саровському монастирі. Шістнадцять років провів у пустині, з них три роки – у повному мовчанні. Випробував себе подвигом стовпництва: 1000 днів і ночей стояв на камені і невпинно молився. Провівши 10 років в пустині, Преподобний, якому вже пішов сьомий десяток, почав приймати стражденних, розраджувати і зціляти їх. У деякі свята до нього приходило по декілька тисяч людей. За свідченнями очевидців, преподобний мав дар слова «живого і щедрого», прозорливість незвичайну: читав думки, як книгу. Був завжди радісним. Лице його випромінювало чудесне світло, а під кінець життя було настільки осяйно-сліпучим, що «неможливо було дивитися на нього». Земний шлях Серафима Саровського завершився 2 січня 1833 року.

В експозиції представлено живописну роботу «Молитва Серафима» (2013), присвячену образу прославленого святого, відомого кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України Валерія Давидова.

Біографія: Давидов Валерій Миколайович народився 21 грудня 1954 року у м. Кіровограді. У 1980 році вступив до Одеського державного художнього училища ім. М.Б. Грекова. У 1993 році закінчив Інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Ю. Рєпіна Російської Академії мистецтв (нині Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені І.Ю. Рєпіна) за спеціальністю «графіка». Його дипломна робота – серія офортів «Спокуса» експонувалася на виставці кращих дипломних робіт випускників інституту ім. І.Ю. Рєпіна та В.І. Сурикова в Російській Академії мистецтв у Москві (1992-1994) та в Парижі в культурному центрі ЮНЕСКО (1995).

На посаді директора Кіровоградського обласного художнього музею (1998 – 2001рр.) Валерій Миколайович брав безпосередню участь у підготовці до відкриття музею для відвідувачів, яке відбулося після тривалого ремонту у травні 2001 року. За його участі розроблена стаціонарна експозиція музею, основні принципи експозиційної, наукової та культурно-просвітницької роботи музею. За ініціативи В.М. Давидова була започаткована мистецька акція-пленер «Кіровоградщина – очима художників», яка стала традиційною. Метою проведення акції є активізація мистецького процесу в області, оспівування краси Кіровоградщини в художніх творах, підтримка талановитої молоді, пропаганда образотворчого мистецтва та вивчення мистецького потенціалу області.

З 2002 року В.М. Давидов працює викладачем кафедри хореографічних дисциплін, образотворчого мистецтва та дизайну Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та зосереджує свою увагу на вихованні талановитої молоді. Учасник багатьох всеукраїнських та обласних художніх виставок. Член Національної спілки художників України з 2005 року. У 2008 році В. Давидов взяв участь у створенні портретів видатних земляків для Всеукраїнського музейного проекту «Українці у світі», який об’єднує зображення найвидатніших представників української нації та експонується у Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» в м. Києві. В.М. Давидов працює у напрямку реалістичного живопису. Жанровий діапазон творчості художника дуже широкий: пейзаж, натюрморт, портрет, жанрова картина і т. ін. В своїй творчості художник розвиває кращі традиції реалістичного мистецтва.

автор - Анатолій Кімнатний – завідуючий відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!