​Коли українські товари заповнять полиці магазинів ЄС?

20.08.14, 10:00

Українська економіка потребує реформ у сфері технічного регулювання, оскільки це забезпечить випуск конкурентоспроможної продукції національними товаровиробниками, а, отже, дозволить суттєво збільшити експортний потенціал України й надійно захистить вітчизняний ринок від неякісної продукції. Про це йшлося на конференції «Стратегія розвитку системи технічного регулювання України» Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, що відбулася 23 липня у Києві.

«ЄС тимчасово зняв податок на український експорт, проте український бізнес не поспішає заповнювати ринок ЄС українськими товарами», – прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зауважив навздогін рішенню ЄС у квітні тимчасово знизив податки на український експорт.

Проте зниження податків – не достатня умова для того, щоб українська продукція потрапила на ринок ЄС. «Коли будь-яка продукція перетинає кордон іншої країни, вона мусить пройти два види бар’єрів – імпортне мито та технічні бар’єри», – пояснює Стефанос Іоакеімідіс, керівник проекту ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом», – «Якщо тарифи залежать переважно від політичного рішення, то технічні бар’єри є більш складними, адже передбачають цілий комплекс контрольних заходів, акредитаційних інстанції та безлічі інших процедур, що потребують численних зусиль та багато часу»


Як зазначив під час конференції Міністр економічного розвитку та торгівлі України Павло Щеремета, на сьогодні найважливішими завданнями для пришвидшення руху України на євроінтеграційному шляху є три речі. По-перше, – необхідність забезпечити українській продукції вільний доступ до світових ринків. По-друге, – це професійна робота над гармонізацією національних стандартів і регламентів зі світовими (передусім із європейськими), і по-третє, – рішуча боротьба із проявами корупції, яка гальмує роботу й дискредитує країну.

Ці завдання частково вирішують нещодавно схвалені важливі закони – «Про метрологію та метрологічну діяльність» та «Закон про стандартизацію», прийняті Верховною Радою України 5 липня цього року. Обидва закони націлені на покращення ефективної та прозорої системи метрології та стандартизації, і водночас, зменшують ймовірність корупційних конфліктів інтересів. Зараз перед Україною постали нові виклики.

«Усунення технічних бар’єрів у торгівлі можливе через узгодження системи технічного регулювання України із європейською системою, знаною, як «Новий підхід» або ж, віднедавна як «Нова законодавча база». Ця програма підтримки передбачає втручання у 4-ох напрямках: наближення регуляторного законодавства у двох сферах – горизонтальному законодавстві задля функціонування системи технічного регулювання в цілому, та секторальному законодавстві для певних категорій товарів. Ще один напрямок впливу – це прийняття європейських стандартів, зокрема оновлення інфраструктури, що стосується обладнання для тестових лабораторій, розвитку інформаційної системи у сфері ринкового нагляду та управління інформаційною системою стандартів», - зазначив під час конференції Стефанос Іоакеімідіс. – “Ми майже завершили реформування горизонтального законодавства і сподіваємось, що з цими досягненнями в майбутньому ми досягнемо ще більшого успіху”.

«Відомо, що для багатьох виробників адаптація до технічних вимог ЄС може створити певні складнощі. Це особливо актуально для тих виробників, що впродовж багатьох років орієнтуються на так званий традиційний ринок, представлений переважно країнами СНД. Також у ЗМІ часто з’являється інформація про можливу втрату традиційного ринку», – зауважив у ході конференції Борис Філіпов, координатор сектору «Розвиток приватного сектору» Представництва ЄС в Україні. Водночас, за його словами, попри складну роботу попереду втілення Угоди про асоціацію не лише пожвавить український експорт, але й сприятиме реальній економічній модернізації та новим можливостям для українського бізнесу. За словами Леоніда Віткіна, Директора департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, «Надмірні адміністративні процедури не дають українським виробникам оновлювати їхній асортимент та покращувати якість продукції. Але важко змінити цей застарілий бізнес-підхід без підтримки неурядових організацій, бізнесу та спільнот»

Довідкова інформація: Для зняття технічних бар’єрів у торгівлі між ЄС та Україною Євросоюз започаткував Програму підтримки галузевої політики, виділивши на її реалізацію 45 мільйонів євро. Ця програма передбачає пряму підтримку бюджету України та технічну допомогу. Програму впроваджує Міністерство економічного розвитку і торгівлі України за підтримки спеціального Проекту технічної допомоги,



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!