Осіння проба сімейних цінностей

05.10.14, 18:00

З 22 по 26 вересня проходив «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я». Мирний за тематикою, цей захід навіть нинішнього воєнного часу привернув особливу увагу громадськості. Одним з активних його учасників стала Міжнародна Школа Рівних Можливостей. Її виконавчий директор Ірина КОНЧЕНКОВА розповідає про цілі проведення цього Тижня та його особливості.

- Чому вирішенню таких важливих питань, як планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, було відведено лише один тиждень?

- «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я» проходив у рамках реалізації Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації». Вона розроблена на період до 2015 року. Стартувала ця програма ще 2006 року. Вона спрямована на ліквідацію негативної демографічної тенденції, що давно намітилася в нашій країні. Варто нагадати, що у нас смертність досі перевищує народжуваність. І такий Тиждень проводиться щороку в травні. Це вже стало своєрідною традицією. За часом він збігається з Днем матері, який відзначається у другу травневу неділю. Та до цього моменту через кримські події в країні склалася непроста ситуація. Український півострів був окупований «зеленими чоловічками», почалися складні політичні, соціально-економічні, міграційні процеси. Враховуючи цю обставину, організатори заходу вирішили перенести його на осінь. Вони сподівалися, що проблеми, які виникли, будуть вирішені до того часу, і до нас знову повернуться мир та спокій.

На жаль, сподівання не виправдалися, та вносити нові корективи ніхто не став. Завдяки цьому «сімейний» Тиждень все-таки відбувся. Що характерно – «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я» пройшов під знаком одразу двох подій. У третю неділю вересня в Україні відзначається День батька, а 26 вересня – Міжнародний день контрацепції. Тож без символізму не обійшлося.

- Проведення Тижня обмежилося лише Києвом чи охопило всю Україну?

- Заходи відбувалися по всій Україні. Цей Тиждень оголошується для того, аби максимально сконцентрувати увагу людей на питаннях планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я молоді. І щоб привернути до цієї роботи якомога більше громадських організацій, небайдужих людей. І розповісти людям, куди в разі необхідності вони можуть звернутися за інформацією, яку допомогу можуть отримати, дізнатися про організації, що займаються питаннями планування сім’ї.

- Чи багатим на події виявився «сімейний» Тиждень?

- Ми працювали в Києві, бо тут реалізуємо свій проект. У його рамках і проводили акцію. Вона стартувала на Майдані Незалежності. І в цьому ми також вбачаємо певний символ. Справа в тім, що заходи були започатковані не просто в центрі міста, а в центрі української столиці. Напередодні ми підготували групу волонтерів. Переважно це молоді люди. Всі вони впродовж Тижня активно спілкувалися з киянами та гостями міста, роздавали їм інформаційні матеріали. В разі необхідності надавали консультаційні послуги. Вже наступного дня до нас приєдналися представники міської влади, які відповідають за сімейну політику. Вже своєю присутністю вони підтвердили важливість сімейних питань та необхідність їх найшвидшого вирішення. Цими днями неодноразово виступав наш театр. Він створений при Школі Рівних Можливостей. Театр давно й успішно працює в ґендерній темі. Звідси і його назва – Ґендерний інтерактивний театр. Виступали й інші творчі колективи. Все це чергувалося з візуальною інформацією. Одне слово, було цікаво й пізнавально.


- Чи ваші дії обмежилися лише Майданом Незалежності?

- Ні, ми постаралися охопити якщо не все місто, то значну його частину. Зокрема, відвідали вищі учбові заклади, зустрічалися зі студентами. Маю сказати, що це одна з тих цільових аудиторій, з якими ми працюємо постійно. Наш вибір не випадковий. Справа в тому, що багато студентів або вже створюють пари,або планують зробити це в недалекому майбутньому. Тому дуже важливо, щоб вони якомога більше дізналися про те, як треба планувати сім’ю, як важливо берегти репродуктивне здоров’я. Наші волонтери також побували в багатьох аптеках, лікарнях, поліклініках. Всюди вони залишали інформаційну літературу, яку ми попередньо підготували і якою тепер багато хто може скористатися при вирішенні власних сімейних питань. А завершився «сімейний» Тиждень в одному з найгарніших парків міста – в Маріїнському парку. Він розташований поряд з двома державними установами – Верховною Радою та Кабінетом Міністрів. Тут відбулося свято «Юнь Києва запрошує», яке зібрало багато людей. І що характерно – людей різного віку.


- Зазвичай політики використовують будь-яку можливість для того, аби напередодні парламентських виборів заявити про себе. Хто з них у ці дні підтримав вас?

- Нас у мерії попросили не політизувати захід. Ми розділяємо такий підхід, тому весь цей час залишалися поза політикою.

- Хто був організатором «сімейного» Тижня, і хто ще був його учасником?

- Організатором була Київська міська державна адміністрація. Традиційно цей захід ми проводили з Київським міським центром сім’ї. І, як завжди, були наші партнери, зокрема, Федерація жінок «За мир в усьому світі». Вона також підтримує сімейні цінності, працює щодо збереження репродуктивного здоров’я.

- В ці дні країна живе проблемами АТО, нестачі енергоносіїв, очікуванням майбутніх парламентських виборів і, раптом, такі події, пов’язані з сімейними цінностями. Як на них відгукнулися кияни та гості Києва?

- Люди нас підтримали і це – головне. Причому їх підтримку ми відчули ще на етапі підготовки Тижня. Нам казали – правильно робите, що пропагуєте сімейні цінності. Любов живе повсюди і навіть на АТО. Там теж створюються сімейні пари. Розповім про такий випадок. На один із наших заходів ми запросили молодих людей, які зареєстрували свій шлюб під час бойових дій на сході України. Та, на жаль, молодий чоловік не зміг прийти – не дозволило здоров’я. Нині після поранення він перебуває у шпиталі. Поруч із ним – його дружина. Вона медсестра і тому весь цей час доглядає за ним. І знаєте, що ми зробили? Ми попросили людей написати листи нашим воїнам. І багато з них відгукнулися на це. Переважно учасники акцій писали про те, що вони люблять наших захисників і що чекають на них із перемогою.

- Як ви думаєте, чи все робить наша держава для пропаганди сімейних цінностей?

- Ні, не все. Бо нема комплексного підходу. Часто держава обмежується напівзаходами. Коли ситуація з народжуваністю в нашій країні стала критичною, були запроваджені грошові виплати після народження дитини. Для багатьох молодих сімей це послужило сигналом – держава їх розуміє та підтримує. І це спрацювало. В результаті, народжуваність зросла. Інші серйозні питання, як і раніше, не вирішуються. Зокрема, молодіжне кредитування не працює або майже не працює. У багатьох із ним – суцільні проблеми. Його отримати дуже важко. А без такого кредитування молодим людям, які лишеньстворюють сім’ї, вирішити квартирне питання майже нереально.

І рівень безробіття серед молоді дуже високий. І питання, пов’язані зі здоровим способом життя, майже не вирішуються. Бо бракує спортивних майданчиків, зелених зон. Часто на їх місці будують багатоповерхівки. Ми розуміємо, що нині в нашій країні багато інших проблем. Проблем вкрай важливих. Дуже сподіваємося, що скоро у нас настане мир і що найбільшою цінністю нашої держави стане людина, що держава служитиме їй. І тоді сімейні цінності вийдуть на перший план.

автор - Сергій ГЕРАСИМЕНКО, Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!