​«Добровільно-примусові» внески - правило у більшості навчальних закладів

12.12.14, 14:00

«Добровільно-примусові» внески стали правилом у більшості навчальних закладів. Про це свідчать результати анкетування, що проводився в рамках проекту «Сприяння реформам в системі шкільної освіти», спрямованого на те, щоб допомогти батькам долати небажані явища в закладах освіти.

Метою анкетування був збір інформації щодо стану проблеми збору коштів у школах та порівняльний аналіз задоволеності батьків існуючою системою збору благодійних внесків. Згідно опитування респондентів щодо збору коштів у школах міста Кіровограда, можна зробити порівняльний аналіз сум, які щомісячно та щорічно збираються по школам (дані за 2013 – 2014 навчальний рік). Суми щомісячних внесків у різні фонди коливаються від 25 гривень до 100 гривень на місяць. Здавалося б не багато, але…. За рік клас з 30 дітей вносив в різні фонди від 6 тисяч 750 грн до 27 тисяч гривень. (Докладні данні викладено в таблиці. )

При цьому батьки говорять,що багато сімей живуть на 1500-2000 тисячі зарплати. І з цих мізерних грошей вони змушені виділяти немалі суми на школи чи дитячі садки. Складається так, що батьки, які піднімають тему фінансових витрат, стають «білими воронами» на фоні тих, хто мовчить. А мовчать ті, хто боїться зміни ставлення до власних дітей.

Із відповідей батьків дітей, які відмовлялися від сплати внесків, з боку вчителя або адміністрації школи виявлялась так би мовити небажана реакція на такі випадки. А саме чинився моральний тиск, прискіпливе відношення до дитини, записи в щоденнику та телефонні дзвінки, заниження оцінок, осуд, тиск на дитину з боку вчителя та батьківського комітету.

В рамках анкети батьки також висловлювали своє незадоволення прозорістю використання добровільних внесків залишається на дуже низькому рівні. Найчастіше батьки не знають куди і кому йдуть їх гроші. Цілі, які формально заявляються для збору коштів, далеко не завжди відповідають розмірам коштів, які збираються. Також і звітність щодо використання цих коштів є на вкрай низькому рівні.

Враховуючи, що за підрахунками батьків у школі навчаються приблизно 500-700 учнів, то сума благодійних внесків набирається немаленька. Водночас звітності щодо використання коштів – жодної. Принаймні батьки про це нічого не чули. Також батьки не бачать конкретних результатів від вкладених коштів. І зрозуміло, що ця ситуація викликає обурення батьків і підозри в тому, що ці кошти витрачаються зовсім не на ті цілі, про які заявляється.

На думку батьків, ситуація із примусовим збором коштів та непрозорості використання добровільних пожертв є неприпустимою і засвідчує зниження персональної відповідальності керівників навчальних закладів та послаблення контролю з боку місцевих органів управління освітою за їх діяльністю. Батькам важливо вимагати від адміністрації школи обґрунтованості і прозорості використання добровільно сплачених коштів. А у випадку примусового стягнення таких коштів, накладення певних негативних наслідків на дітей або батьків внаслідок не сплати таких коштів, а також непрозорості їх використання, звертатися до місцевих органів управління освіти, до міністерства і до прокуратури щодо порушення адміністрацією школи законодавства України.

Судячи по відгукам батьків дітей, які відмовлялися від сплати внесків, з боку вчителя або адміністрації школи виявлялась так би мовити небажана реакція на такі випадки. А саме чинився моральний тиск, прискіпливе відношення до дитини, записи в щоденнику та телефонні дзвінки, заниження оцінок, осуд, тиск на дитину з боку вчителя та батьківського комітету. Нагадаємо, проект «Сприяння реформам в системі шкільної освіти», реалізує Кіровоградська благодійна організація "Відкрите серце", за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись на електрону адресу - openheart@meta.uaабо звернутись за телефоном - 066 352 04 40 (Вікторія Лінцова).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!