Квіткове розмаїття Майї Поліщук

14.12.14, 14:00

На сьогодні рукоділля переживає справжній бум: і модно це, і вигідно, і цікаво. Але захоплення рукодільною творчістю було популярне в усі часи та й справжній хенд-мейд завжди був у ціні (тільки називався по іншому). І навіть нові техніки рукоділля насправді зовсім не нові, а лише адаптовані під сучасні технології секретів майстринь. Є серед новомодних захоплень рукодільниць і такі техніки, які, як кажуть, «на всі часи». Вони здаються тільки ультрамодними, а насправді мають багату й давню історію, дійшовши до нас практично в незмінному вигляді. Саме до таких видів і відноситься вишивка стрічками. Така вишивка виглядає вишукано, надзвичайно ефектно й прикрасить собою все що завгодно – одяг, різноманітні прикраси, предмети побуту, інтер’єр, іграшки, картини тощо. Оздоблення стрічками надає будь-яким речам неповторність й естетичність. А ще, як з’ясовується, це один із найпростіших способів вишивання. В усякому разі так стверджують самі вишивальниці.

Отже, знайомтесь – Майя Василівна Поліщук, яка захоплюється вишивкою стрічками. Вона працює інженером з охорони праці в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського. Саме таким видом рукоділля Майя Василівна почала займатися з 2008 року. Поштовхом до цього стала книга з техніки вишивання стрічками, яку вона побачила у відділі мистецтв бібліотеки. Починаючи з невеликих серветок та панно поступово майстриня почала вишивати картини, на яких, в основному, зображувалися квіти. За цей час їх назбиралося доволі багато – більше 150 робіт, які вона не продає, а дарує на згадку друзям і знайомим. Вишиває свої картини пані Майя 3-міліметровими стрічками з шовку, атласу й муару. Це дуже тонка робота, оскільки стрічки не приклеюються, не вкладаються, а саме вшиваються у полотно. Вишиті кольоровими стрічками квіти, бутони, листочки виходять об’ємними, блискучими, різнобарвними і виглядають дійсно вишукано!

На виставці, яка відкрилася в обласному художньому музеї, представлені роботи, створені в період з 2010-2014 рр. Це, переважно, зображення різних квітів, які вже стали невід’ємною частиною життя Майї Василівни. Вражає фантастичний вибір кольору: від біло-золотого до яскраво-червоного. Завдяки цим картинам можна помилуватися ніжним бузком, чарівними польовими квітами, яскравими хризантемами, гордими трояндами, відчути запах сакури, і просто зануритися у спогади про тепле літо…

Світ квітів, відтворений в такому мистецтві, прекрасний і магічний. Дивовижна краса кольору пом’якшує душу й розкриває найкращі творчі здібності. Придивіться до грайливого блиску шовкових стрічок і у вас з’являться творчі задуми. Прикладіть зусилля, підключіть фантазію до процесу вишивання, і результатом вашої старанності стануть найкрасивіші вироби – стрічкові «квітники».

Вишиту роботу «Бузок» Майя Василівна люб’язно надала на Благодійний аукціон, який відбувся в стінах музею 10 грудня 2014 року. Нагадаємо, метою аукціону є допомога військовослужбовцям Кіровоградщини, що постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції на сході країни та перебувають на стаціонарному лікуванні в медичних закладах (організатори - управління молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації спільно з молодіжною радою ІІІ скликання при виконавчому комітеті Кіровоградської міської ради).

Всі інші картини пані Майя надає на Благодійний аукціон, який відбудеться 24 грудня 2014 року в приміщенні музею. Усі кошти, отримані під час аукціону, підуть на особливий подарунок для військових 3-го полку спецпризначення (організатори – благодійний фонд «Берегиня миру», Кіровоградський обласний художній музей).


автор - Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!