Тарифна реформа: Держава не даватиме субсидій олігархам, а віддасть гроші людям

20.03.15, 10:00

Уявіть, що протягом минулого року Уряду довелося виділити державну підтримку НАК «Нафтогаз України» у розмірі 110 мільярдів гривень. Це більше, аніж всі гроші, витрачені країною на освіту та медицину разом взяті. Про це журналістам - у тому числі кіровоградським, - розповіли під час семінару "Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України", який пройшов днями в офісі Світового Банку у Києві.

Щоб не вдаватися у "високі матерії" про частку ВВП і інші речі, зрозумілі лише експертам та аналітикам, давайте подивимося на те, що відбувається на Кіровоградщині. Підприємства централізованого теплопостачання - там, де вони ще працюють, - зацікавлені завищувати продаж газу побутовим споживачам і занижувати, наприклад, лікарням та дитячим садкам. Адже у людей мало де стоять лічильники, тож газ просто «списується» і натомість продається комерційним споживачам, бо населення й досі платить за газ у 5,9 разів менше, аніж комерційні установи.

Ще одне джерело надходження грошей за газ для тих, хто купує його і перепродує нам, споживачам, це субсидія від держави. Україна компенсує таким підприємствам різницю поміж ціною імпортного газу та тарифами, що їх сплачує населення. Оті сто десять мільярдів, про які ми писали на початку, пам’ятаєте? Але оскільки у нашій державі тарифи на тепло для населення у 3,5 разів менші за комерційні, навіть згадані величезні гроші не покривають собівартості газу і не стимулюють підприємства інвестувати в енергоефективність. Звідси – пориви труб та інші "приємності", з якими врешті-решт доводиться стикатися мешканцям холодних взимку, зате задушливо жарких весною багатоповерхівок.

Якщо хтось скаже, що субсидуючи НАК «Нафтобаз» держава допомагає найбіднішим, це знову буде неправда. Більш заможні громадяни, які споживають більше газу і мають більші будинки, отримують і більшу вигоду через приховану субсидію від держави. Найбідніші 20% населення отримують лише 13% прихованих у тарифах субсидій. Звісно, у державі діють програми соціального захисту, але складний механізм отримання субсидій, а також можливість забезпеченого населення, яке отримує зарплати «у конвертах», отримувати соціальну допомогу, зводять ефективність субсидій до нуля. Тому на Україну цієї весни очікує перехід до моделі адресних субсидій.

Адресні субсидії дозволять людям, які цього дійсно потребують, отримати реальні гроші на сплату за газ і тепло, а ще – підвищить справедливість розподілу бюджетних коштів - наших з вами податків, які підуть на освіту дітям і медицину людям літнього віку.

Зміни, які відбудуться на Кіровоградщині вже у квітні, називаються "Тарифна реформа". Тепер буде просто: субсидія призначатиметься на основі лише двох документів – заяви та декларації про доходи (скасовується надання довідок про доходи, у тому числі і працюючих осіб). Держава довірятиме тому, що ви напишете, а перевірка заяв буде проводитися органами соцзахисту вже після призначення субсидій. Кожне домогосподарство отримає спрощені форми заяви та декларації для призначення субсидії у квітні та жовтні.

Заповнюйте їх уважно, бо якщо допуститесь навмисної помилки (забудете, що ви ще й працюєте, а не лише отримуєте пенсію, наприклад), то потім матимете повернути отриману субсидію у подвійному розмірі. У спрощеному порядку призначення субсидії планується скасувати наступні обмеження: наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів, наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні. Все це – частина ефективної адресної системи соціального захисту саме тієї бідної частки населення, яка цього потребує!

автор - Вікторія Талашкевич




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!