«Вечірнє місто», «Чекання» та «Аргимак» залишаються в Кіровограді

04.04.15, 14:00

2 квітня 2015 року в стінах Кіровоградського обласного художнього музею розгорнуто експозицію робіт, які були передані на постійне зберігання до фондового зібрання музею, Київською митницею Державної фіскальної служби України «Зберігаємо нащадкам разом: митниця – музею!».

Це вже не перша акція, щодо передачі творів мистецтва до музею. У лютому 2008 року з ініціативи Служби безпеки України та на підставі відповідного рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей від 20 листопада 2007 року №3 Кіровоградському обласному художньому музею було передано 19 картин (XIX-XX століття), які були вилучені у контрабандистів. Передані полотна належали пензлям невідомих митців, деякі з них потребували термінової реставрації. Всі передані роботи пройшли наукову інвентаризацію, були ретельно вивчені і дослідженні, для деяких проведено науково – дослідницьку реставрацію у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України. Також у лютому 2008 року в Кіровоградському обласному художньому музеї було відкрито виставку цих творів. У грудні цього ж 2008 року було передано ще 11 творів мистецтва – це переважно твори сакрального мистецтва кінця ХІХ – початку ХХ століття.

26 лютого 2015 року колекція музею поповнилась ще трьома творами образотворчого мистецтва, які передала Державна фіскальна служба України, відповідно до рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави від 23 грудня 2014 року. Це живописні твори художника Зограбяна Овіка «Вечірнє місто» (2013 р.) та «Чекання» (2012 р.) і робота, виконана в техніці набивного живопису, Анкацова Арлана Кизилбайули «Аргимак» (2013 р.).

Один з авторів робіт Овік Зограбян народився у 1966 році в селищі Доларик (Вірменія) у сім’ї відомого художника Нікогоса Зограбяна. Образотворчим мистецтвом почав займатися вже в юному віці. Закінчив Єреванське художнє училище, художньо-графічний факультет Московського народного університету ім. Н.К.Крупської. Тривалий час жив та працював у Єревані, Москві та Санкт - Петербурзі. У себе на Батьківщині відомий як талановитий графік. З 1988 року по теперішній час живе і працює в Україні, в Одесі. Полотна митця знаходяться в багатьох приватних колекціях України, Вірменії, Росії, США, Канади, країн Західної Європи. Яскрава самобутність творчості художника не залишить нікого байдужим, хто знайомий із світом його фарб, його оптимізмом та веселим поглядом на життя.

Твір Анкацова Арлана Кизилбайули «Аргимак» являє собою зразок східного мистецтва, виконаний у незвичній техніці. Творчість цього художника потребує подальшого вивчення та проведення певної дослідницької роботи.

Всі твори, які були передані до Кіровоградського обласного художнього музею, за сприяння Державної фіскальної служби України стали гідною часткою та безцінним вкладом у поповнення фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею. В майбутньому вони займуть достойне місце в експозиції музею та знайдуть своїх глядачів.

Дирекція Кіровоградського обласного художнього музею висловлює щиру вдячність співробітникам Київської митниці Державної фіскальної служби України за важку, але таку необхідну роботу, по поверненню мистецької спадщини та недопущення контрабандного вивозу творів мистецтва за межі України.

О.В.Шаповал - зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!