“Дзвонять дзвони величаво”

09.04.15, 18:00

Великдень - найсвітліше, найбільш шановане в народі свято. З давніх-давен в цей день повселюдно лунав церковний благовіст, при цьому вважалося, що чим гучніше дзвонити, тим багатший буде врожай.

Щодо назви свята існує таке пояснення: у день, коли воскрес Божий Син, сонце з радості не заходило, звідси й наймення "Великдень".

Найурочистіший момент Всенічної служби настає опівночі, коли священик сповіщає, що Христос воскрес, а всі присутні з трепетом відповідають: "Воістину воскрес!" Після закінчення служби святкова процесія тричі обходить навколо церкви, потім починають освячувати обрядові пасхальні страви - паски, крашанки, ковбаси, сало тощо - і христосуватись одне з одним.

Щороку в обласній бібліотеці ім.Д.І.Чижевського до свята Великодня проводяться заходи для дорослих і дітей. Зокрема, малеча з великим задоволенням відвідує майстер-класи з виготовлення писанок-витинанок та з писанкарства. Під час таких заходів бібліотекарі знайомлять дітей з різними видами писанок, а саме: мальованка, крапанка, дряпанка, шкрябанка, наклеянка, вишиванка та лінивка. Малеча старанно повторює за бібліотекарями всі дії з виготовлення писанок. Діти залюбки опановують техніку розпису писанки – крашанки за допомогою воску та писачка.
Цьогоріч запрошуємо батьків і дітей відвідати відділ абонемента та ознайомитися з відкритим переглядом “Дзвонять дзвони величаво”.

Про Великодні легенди, вірування, звичаї, народні пісні можна дізнатися з книги нарисів про Великодні свята "Великдень в Україні".

Для маленьких читачів на виставці представлена книга "Православні свята". Пропоноване видання знайомить із найголовнішими православними святами, витоки яких беруться із глибини віків і які пов'язані з іменем Ісуса Христа. Також малечі буде цікаво і корисно ознайомитися з книгою Тетяни Якименко “Пригоди писанки та її друзів”.

Мультимедійне видання (диск) про Весняний цикл святкувань в Україні "Великдень" містить музику з фрагментами церковних служб, писанкографію та відеосюжети церковних служб.

Вхід – вільний.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!