Бібліотека не здається і бореться за перейменування: Шевченко vs Гайдар

11.04.15, 14:00

І знову чергове розчарування. Сьогодні вдруге питання зміни найменування Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А.П.Гайдара та присвоєння їй імені Т.Г.Шевченка не знайшло повноцінної підтримки у депутатів обласної ради.

Шевченко vs Гайдар
Шевченко vs Гайдар
Важливо зрозуміти, що ідея перейменування бібліотеки та присвоєння їй імені Т.Г.Шевченка, виникла не спонтанно, вона народилася і формувалася не один рік із думок, ідей людей, яким не байдужа доля нашої країни, підростаючого покоління, нашої культурної та історичної спадщини. Тому саме в рік відзначення 200-річного ювілею Великого Кобзаря (2014) було доречно здійснити цей крок. Адже сьогодні вірші Шевченка влилися в нашу променисту повсякденну дійсність, як могутня ріка вливається в океан, і залишаються цікавими та актуальними для сучасників. Особливо зараз, в часи цих бурхливих подій, які розгорнулися в країні.

Для тих, хто ставить під сумнів творчість Шевченка для дітей, хочемо наголосити, що за життя Кобзаря його твори широко залучалися до посібників зі словесності, а з появою українського шкільництва – до вітчизняних навчальних посібників. Вперше добірка творів Т.Г. Шевченка, укладена спеціально для читача-дитини, була видана в Україні 1891 року у Львові – «Кобзар: книга для дітей». Відтоді і донині традиція видання текстів Кобзаря для читачів-дітей в Україні не переривалася. За період з 1891 по 2014 рік в Україні вийшло понад 200 різних видань творів Т.Г.Шевченка для дітей.

Популяризація творчості Тараса Григоровича Шевченка є одним із приоритетних напрямів роботи нашої бібліотеки. А ще так склалося, що будівля обласної бібліотеки для дітей знаходиться на вулиці Шевченка, у міському сквері поруч з пам’ятником Великому Кобзареві, який своєю постаттю та поглядом нагадує усім, хто йде до закладу: Учитесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь…

Історія змінюється, час іде, але ці рядки не втрачають і сьогодні своєї актуальності, адже саме в стінах дитячої бібліотеки відбувається перше знайомство читача-дитини з книгою, творами класиків української літератури і зокрема літературною спадщиною Великого Кобзаря.

Дякуємо усім, хто долучився до громадського обговорення, тій більшості депутатів, які підтримують ініціативу присвоєння бібліотеці імені Т.Г.Шевченка. Сподіваємось, що на наступній сесії обласної ради думка громадськості буде почута більшістю народних обранців.

Манжула Т.С. – директор обласної бібліотеки для дітей ім. А.П.Гайдара
Ліпей О.В. – заступник директора обласної бібліотеки для дітей ім. А.П.Гайдара



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!