​«Репродуктивне здоров'я жінок Кіровоградщини: досягнення і виклики»

12.05.15, 16:00

15 травня у всьому світі відзначається Міжнародний день сімей. В Україні до цієї дати традиційно проводиться Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. У цьому році Міністерство охорони здоров’я України визначило, що тиждень триватиме з 11 по 17 травня.

Тиждень планування сім’ї це чудова можливість привернути увагу суспільства до питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, оскільки народження бажаних дітей у бажаний час є запорукою гармонійного продовження роду.

В рамках заходів, присвячених Тижню, у Кіровограді у вівторок 12 травня, відбувся прес-клуб, «Репродуктивне здоров'я жінок Кіровоградщини: досягнення і виклики». Участь у ньому взяли: Валентина Чирва, головний лікар Обласного центру планування сім’ї та репродукції людини, Антоніна Кодрул, начальник відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, а також Ольга Гріднєва, керівникпроекту “Здоров’я жінок Кіровоградщини”.

Під час заходу обговорювалисьпитання збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї, зокрема робота з молоддю, задля покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам.

Зокрема, Валентина Чирва зазначила, що за менше ніж два роки роботи Клініки, дружньо до молоді у Кіровограді, полугами лікарів на принципах доброзичливості, довіри та анонімності скористались більше ніж півтори тисячі кліентів. Це переважно молодь, яка не може звернутуся із своїми проблемами до батьків. Валентина Ігорівна також відзначила, що зросла кількість повторних звернень, тобто клієнти клініки відвідують лікарів регулярно.

Антоніна Кодрул зазначила, що покращуються статистичні показники по області в цілому. Так за 2014 рік та у І кварталі 2015 року кількість абортів зменшилась на 50%, збільшується рівень використання гормональної контрацепції. У І кварталі 2015 року не було випадків материнської смертності, знижується рівень малюкової смертності: 8,04 на тисячу новонароджених дітей проти показника 9,34 у 2014 році. Ця цифра, на жаль, ще вишча, ніж середній показник по Україні (7 на тисячу новонароджених), але лікарі продовжують працювати, щоб ситуація ще покращилась. Антоніна Леонідівна говорить, що такі результати були досягнуті завдяки співпраці з програмою “Здоров’я жінок України”, адже майже всі медичні працівники взяли участь у освітніх тренінгах. Це стосується і лікарів і середнього медичного персоналу, адже фельдшери разом із сімейними лікарями – це та превинна ланка, до якої звертаються паціенти особливо у сільській місцевості, де існує велика кількість проблем із репродуктивним здоров’ям населення.

Наостанок Ольга Гріднєва розповіла про заходи, які планує прес-клуб під час тижня планування сім’ї.

“Здоров’я жінок Кіровоградщини” – це проект, що його реалізує Кіровоградський прес-клуб у партнерстві з програмою “Здоров’я жінок України”. Програма «Здоров’я жінок України» – це п’ятирічна Програма (2011- 2016 рр.) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програма впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу.

Мета програми «Здоров’я жінок України» – сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок та пар України шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!