​Вік живи - вік учись: Освіта для дорослих як шанс на краще майбутнє

03.06.15, 14:31

Міжнародна Літня Академія, навчання в якій присвячене освіті дорослих, стартувала на Львівщині, організована представництвом DVV International в Україні - для експертів із країн Східного сусідства. До слова, якраз у Львівській області восени цього року починатиметься проект "Міжнародні дні освіти для дорослих". Таким чином Львівщина стане першим регіоном в Україні, з якого почнеться серія масштабних обласних проектів, стратегічне завдання яких - створення ефективної системи навчання дорослих, базуючись на цінному європейському і світовому досвіді та враховуючи унікальні українські потреби.

Основною метою роботи всіх учасників Літньої Академії, які задіяні у сфері освіти для дорослих, є обмін досвідом - під наставництвом тренерів та експертів, залучених представництво DVV International в Україні. Плідна дискусія на Академії йде довкола необхідності формування спільної теоретичної та концептуальної платформи. Логічним продовженням цього процесу експерти бачать розвиток сучасної політики і практики навчання протягом усього життя та освіти дорослих у Білорусі, Україні та Молдові. Саме ці країни, за результатами роботи Літньої Академії, отримають конкретні плани роботи на найближчі роки.

Загалом на Академію запрошені представники організацій, що працюють у сфері розвитку людських ресурсів в освіті для дорослих та освіті протягом всього життя не тільки у згаданих вище трьох країнах - разом зібралися також експерти державних установ, громадських об'єднань, освітніх установ Вірменії, Німеччини, Бельгії, Узбекистану, Естонії, Грузії та Латвії, а також співробітники національних офісів DVV International. У тому числі бере участь у роботі школи керівник Кіровоградського прес-клубу реформ, журналіст і громадський діяч Вікторія Талашкевич.

- На Літню Академію запрошена унікальна команда міжнародних експертів, від яких, я переконана, можна буде дізнатися багато цікавого. Та й сам склад учасників вражає - їхній досвід та історії успіху варто використовувати і на користь розвитку освіти для дорослих на Кіровоградщині, - розповідає Вікторія Талашкевич.
Серед тренерів Літньої академії-2015 є Томс Урдзе, директор консалтингової компанії з освітнім послугам ICD Riga (Латвія), Сюзанна Латтке, магістр у сфері освіти дорослих (Германія), Лариса Йоги, доктор наук, професор, завідуюча кафедри освіти дорослих Таллінського університету (Естонія), Вінсент де Ваель, експерт з управління змінами (Бельгія), а також Тетяна Клоуберг, доктор, науковий співробітник кафедри з питань педагогіки університету Аусбурга (Германія).
Команда організаторів, яким керує Аніта Якобсоне, доктор філософських наук, регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі та Молдові, розробила насичену програму і створила для учасників Академії максимально сприятливу атмосферу для навчання. На основі свого досвіду за допомогою презентацій, дискусій, сесій, запитань і відповідей, експерти пропонують одне одному та аудиторії найкращі практичні рішення у розвитку національних систем освіти для дорослих.
Пізнавальними темами в системі освіти для дорослих у рамках Академії, безперечно, будуть питання поєднання неформального і формального навчання, стратегічне планування освіти для дорослих та професійний розвиток, підготовка і перепідготовка експертів та тренерів. Зокрема, Лариса Лук'янова, директор Інституту педагогічної освіти та освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України, презентувала українську систему освіти для дорослих. Вона підкреслила, що успіх політичних, економічних, соціальних реформ у кожній країні можливий лише за умови щорічного перенавчання як мінімум 25% всіх дорослих у державі. Україні, очевидно, до таких показників ще далеко, але прагнення до цього є і вони дозволяють з оптимізмом дивитися в найближче майбутнє.
автор фото - Вадим Блащук, Львівський державний університет безпеки життєідяльності




Комментарии

Неля Баденко14 июня 2015 14:42
0
Це дуже правильно, організувати перенавчання для дорослих. Хочу в вашу академію. Як можна потрапити до вас?
Ответить
Вікторія Талашкевич15 июня 2015 09:35
0
Ось веб-сайт організації, яка просуває ідею освіти для дорослих в Україні - http://www.dvv-international.org.ua/
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!