Міняємо кіровоградських студентів на французських

30.10.15, 12:00

Кіровоградський національний технічний університет та приватний аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» (Франція) підписали угоду про співробітництво, яка передбачає, у тому числі, обмін студентами. Витрати студентів КНТУ на навчання та проживання в ліцеї «Ресен» бере на себе французький навчальний заклад.

Аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» (французькою: Lycee Agricole Prive Etienne Gautier Ressins) – навчальний заклад з більш, ніж 90-річною історією. Він належить до системи французької професійної вищої освіти «короткого циклу» – навчання триває два роки, по закінченню ліцею випускники отримують диплом BTS (brevet de technicien superieur) – диплом про вищу технічну освіту. Професійна вища освіта «короткого циклу» користується значним попитом серед молоді у Франції, тому що надає можливість реального працевлаштування.

Ліцей «Ресен» розташовано за містом, на території замку Шато де Ресен, в департаменті Луара (відстань від адміністративного центу департаменту, міста Сент-Етьєн складає приблизно 80 км). Ліцей має власні невеликі сільськогосподарські та переробні виробництва, де працюють студенти, вдосконалюючи свої практичні навички.

Налагодженню зв’язків між Кіровоградським національним технічним університетом та приватним аграрним ліцеєм Етьєна Готьє «Ресен» допоміг президент асоціації «Кі-Fгаnсе» Жан-Ів Ларвор (перші дві букви назви асоціації «Кі» – від «Кіровоград» французькою). Більше 15 років асоціація «Кі-Fгаnсе» займається організацією стажувань студентів українських ВНЗ у Франції, а КНТУ є одним з ключових партнерів асоціації в напрямку міжнародного співробітництва. Одного разу Жан-Ів Ларвор запропонував ліцею «Ресен» взяти на стажування або навчання студента КНТУ.

«Наш ліцей ще з 2007 року співпрацює з українським училищем в Заболотному, – розповідає директор приватного аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен» Франк Русьє. – Потім ми знаємо, що ваш університет співробітничав з ліцеєм Клермон-Ферану, тому що ваші студенти, які там перебували, приїжджали до нашого ліцею. Це недалеко, дорога від «Ресену» до Клермон-Ферану займає усього одну годину. Коли Жан-Ів Ларвор спитав, чи не згодні ми взяти на стажування українських студентів з Кіровограда, ми познайомились з вашим університетом, вашими студентами і справа пішла. Зараз в ліцеї «Ресен» вже навчається студентка КНТУ Ольга Федорченко і ми готові прийняти на навчання ще декілька ваших студентів».

Відповідну угоду між навчальними закладами було підписано під час візиту делегації аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен» до Кіровоградського національного технічного університету. Після завершення протокольної частини перемовин представники французького ліцею: директор і викладач економіки Франк Русьє, викладач рослинництва Клод Фарабе, викладач інформатики і куратор роботи з іноземними студентами Марі-Аньє Русьє провели співбесіду з кандидатами від КНТУ на участь у цій міжнародній програмі.

За підсумками співбесіди представників аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен» зі студентами Кіровоградського національного технічного університету було визначено попередній перелік кандидатів безпосередньо на навчання у французькому ліцеї, інших претендентів запросять на тримісячне стажування напередодні наступного навчального року.

Підготували Василь Воробєйчик та Олександр Виноградов



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!