Вирізаємо візерунки з паперу для релаксу

08.11.15, 14:00

Днями у відділі Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», у рамках «Творчої майстерні» був проведений майстер-клас з витинанки «Мистецтво крізь віки».

Цього разу майстер-клас був присвячений суто українській темі – створенню витинанки. Це давнє українське народне мистецтво. Від назви техніки виготовлення (витинати) походить і термін. Нескладні для опанування прийоми витинання й недорогий матеріал дали чудові зразки прорізного паперового декору, в якому втілені вічні символи природи, та багатство фантазії. Майстрині з Кіровоградського інституту розвитку людини «Україна» з Вищої народної школи ознайомились з історією витинанки, видами та способами її виконання та спробували зробити один витвір і собі.
Техніка виконання витинанки полягає у вирізанні за допомогою ножиць або ножа орнаментальних композицій, ажурних та силуетних зображень тварин, дерев, квітів та інших речей. Витинанка може виконуватися як з одного аркуша (проста), так і декількох, що нашаровуються один на одного (складна).
Ми ж робили просту витинанку з одного аркуша паперу) що символізувала «Дерево життя». Учасниці майстер-класу, дуже цікаво оздобили свою витинанку зображенням птаха та різноманітними орнаментами у притаманному цьому мистецтву стилі.
Створення витинанки - це чудовий спосіб відпочити та долучитися до прекрасного. За допомогою цього виробу ви можете оздоблювати будь-які предмети, витинанка не лише покращує їх зовнішній вигляд, вона також несе в собі сакральний сенс та виконує патріотичну функцію.
На сьогоднішній день мистецтво витинанки досить добре зміцнилося в Україні. Є люди, які присвятили все своє життя пізнанню цього мистецтва. Майстри українських витинанок намагаються виразити себе не тільки через папір, вони використовують всілякі матеріали: глину, метал, дерево, тканину, камінь – створюючи самобутні твори.

Богдан Мороз – художник І категорії відділу музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!