Тысячу млинців з'їли у бібліотеці

12.03.16, 14:00

9 березня, в рамках бібліопроекту «Креативна середа», Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва відсвяткувала середу-ласунку Масляного тижня.

Метою проведення заходу була популяризація книги (на книжкових виставках було представлено художню літературу, довідники народознавчого спрямування, книжки з кулінарними рецептами до свята тощо), ознайомлення з давніми українськими традиціями та організація змістовного сімейного дозвілля. І хоча Масляна в контексті християнства є підготовкою до суворого Великого посту, це свято має язичницьке коріння та символізує пробудження природи. Гуляннями, конкурсами, піснями та частуваннями ми зустрічали весну і готувалися до робочих буднів, бо ж «не все коту Масляна».

Відкрили програму веснянки у виконанні співучої родини Корчемних. Прекрасні мама та доньки своїми піснями створили святкову атмосферу, закликали весну та замовляли майбутній добробут.

Оскільки захід проводився спільно з молодіжним відділом Кіровоградської Єпархії Української Православної Церкви, невтомний протоієрей Діонісій Буренко розповів гостям про традиції свята з точки зору християнської церкви, нагадав про Великій Піст, необхідність очищуватись від гріхів та підготовку до святкування Великодня.

Порадували виступом і наші гарні друзі з Великосеверинівського сільського будинку культури. Вони показали сценки народних гулянь з колодкуванням та відкупом Колодія. Це давній слов’янський звичай, за яким мати, що не встигла одружити власну дитину до Посту, мала відкупитися від подруг, щоб зняти прв’язану до ноги колодку. Також цього вечора звучало багато народних пісень та сучасних гуморесок.

Завдяки представникам дитячо-юнацького товариства «Січ» присутні мали можливість погратися в традиційні ігри наших предків, як «Моргалки», «Ремінь» та інші, а також взяти участь у веселих конкурсах, на кшталт викушування найбільшої кількості дірок у млинці. Розваги настільки прийшлися до душі відвідувачам, що навіть після завершення основної програми, коли настав час частування млинцями, діти продовжували веселитися.

Родзинкою ж «масляного вечора» став виступ зірок сучасної української естради – гурту «Анна-Марія». Дівчата вперше приїхали до Кіровограда на запрошення протоієрея Діонісія Буренка та влаштували чудовий сюрприз для гостей нашої книгозбірні. Анна і Марія вразили своїм потужним вокалом та надзвичайної енергетикою виступу.

Любителям креативу та активних розваг були запропоновані майстер-класи з виготовлення паперових квітів – гіацинтів і весняного арт-розпису та змагання з дартсу від Кіровоградського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Смачною крапкою креативного вечора стало частування усіх бажаючих млинцями та чаєм. Близько 1000 млинців, які з’їли протягом вечора, стали найкращим доказом того, що середу-ласунку відгуляли на славу!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!