Перший крок - перший успіх у самоврядуванні

15.03.16, 14:00

Великий досвід, роки напрацювань та гучні посади - все це доволі часто зустрічається в органах самоврядування. А що робити там, хто тільки прийшов у керівництво містом чи районом? Як впроваджувати сучасні погляди на життя і втілювати завзяті наміри? Як не загубитись серед чоловіків-керівників? На ці складні і покищо не до кінця для себе зрозумілі питання відповідає новообраний секретар Знам'янської міської ради Наталія Клименко.

- Ваш перший крок на шляху до органів самоврядування зроблено, зараз це нова для Вас посада. Що цьому передувало?

-Так, дійсно, це для мене нова посада. І балотуючись в депутати, я і гадки не мала, що мене буде обрано секретарем міської ради. Але це, напевно, доля. І безперечно я дуже вдячна депутатам за таку високу довіру. Тому зараз освоюю нову посаду: вчу закони, регламент.

Можу сказати,що я з дитинства була лідеркою: найкраще навчалася в класі (закінчила школу з золотою медаллю) була всі роки старостою. В університеті також була старостою групи, виборювала перші місця, представляючи кафедру «Автоматизації виробництва» у Кіровоградському технічному університеті в різних конкурсах.

Мені ніколи не була притаманна байдужість до життя суспільства, напрямків та перспектив його розвитку, до майбутнього моєї рідної країни.

Політик - це, на мою думку, гравець, який використовує потаємні ходи, а я не визнаю нещирості. Навіть гірка правда, але висловлена у вічі - це мій принцип, який я застосовую як до колег, так і до себе.

Вважаю, що небайдужість та відвертість - це ті риси, які сприяли моїй, як Ви говорите, політичній кар’єрі.

- Громадський рух, громадянська активність, як часто у житті Вам доводилось проявляти себе саме так? Що Вас на це надихає?

- Я дуже активна людина. Завжди мала свою громадську думку, намагалася допомогти тим, хто цього потребує, якщо це було в моїх силах. В 2012 році мене було обрано головою правління ОСББ «Толстого». Я вдячна всім, хто повірив в мене. І я вважаю, що за три роки мого головування було зроблено багато для покращення умов проживання мешканців будинку. Але саме головне, що за ці три роки мешканці стали великою міцною родиною, яких об’єднала одна мета - зробити будинок та прибудинкову територію одними з найкращих в місті.

За поданням членів ОСББ «Толстого», я була двічі обрана до Громадської ради при Знам’янському міськвиконкомі. Завжди відстоювала інтереси знам’янчан, щоквартально організовувала круглі столи голів ОСББ із залученням фахівців.

Надихає мене на громадську діяльність безмежне бажання покращити життя простих людей.

- Нове покоління керівників - то завжди огляд на практику попередників, напевно, так зробите і Ви. Втім, що сьогодні нового Вам вже хочеться в нести в роботу міськвиконкому?

- Чи буду я брати досвід попередніх керівників? Ну скажу так: якщо в їх діях була користь для нашого міста і знам’янчан,то такий досвід можна продовжити. А якщо ні…

А взагалі, дуже хочу щоб новий депутатський корпус забув про вибори, щоб всі «позакочували рукава» та почали працювати на мешканців міста, і щоб зрозуміли, що відповідальність у нас одна на всіх. Ми в одному човні і не потрібно його розхитувати, граючи в «доброго»-«поганого». Необхідно консолідуватися і зробити все, щоб люди відчули зміни на краще. Бо саме нам вони довірили свою надію. І ми не маємо права їх зрадити.

Треба працювати над соціальними проектами, над створенням сприятливих умов для залучення інвесторів, для розвитку малого і середнього бізнесу, щоб податки були виведені із тіні та наповнювали наш місцевий бюджет, повинні бути відкритими тендери та аукціони, кошти місцевого бюджету повинні використовуватися раціонально і т.і.

- Жінка-лідерка в органах самоврядування нині - це норма, а Ви відчуєте гендерний дисбаланс у колективі, де працюєте? Це якось проявляється?

- Останніми роками стає дедалі інтенсивнішим впровадження гендерного париоритету в політиці, і відповідно збільшується частка жінок серед політиків України. В нинішньому законі про вибори –це 30% квота.

У європейських країнах гендерна рівність - це одна з найважливіших цінностей і стандарт рівня демократичного розвитку суспільства.

Бути жінкою - лідеркою нелегко. Суспільство ще надто обережно ставиться до жінок-керівниць.

Жінка в політиці, на відміну від чоловіків, не має права на слабкість. Її відразу беруться знищувати. Вона перебуває у постійній боротьбі. Я сприймаю чоловіків і жінок в політиці, як дві стихії - вогонь і воду. Могутній і руйнуючий вогонь, і не менш могутня, але здатна приборкати вогонь вода. Я вважаю, що без харизми у політиці не буває особистостей. Лідерок є багато, але тільки харизматичні мають обличчя, впевненість, прихильників і опонентів.

Слово «політика» жіночого роду і це говорить саме за себе.

- Ви зараз керівниця, мама і дружина - відчули наскільки складно поєднати це? Хто Вам допомагає?

- Для того, щоб все це поєднувати я просинаюся о 5.00 ранку, а засинаю біля 12.00 ночі.

У мене вже дорослий син, тому допомагає. Дуже вдячна своїй матусі , яка теж допомагає зараз мені по господарству.

- Ви слідкуєте за новинами? Що Вас в них цікавить найбільше?

-Я завжди слідкую за новинами по телебаченню та в інтернеті . Звичайно цікавлять події в країні та світі.

- Якби Ви мали у житті флешку з достатнім місцем для внесення чогось нового у Вашому житті, на що постійно не вистачає часу, що було б на цьому носію пам'яті?

-Я б дуже хотіла вивчити англійську мову,тому на цій флешці була б новітня дієва програма вивчення іноземної мови. Знання мов сьогодні дуже актуально. А мені саме на це не вистачає часу.

- Ви плануєте свій відпочинок? Який він у Вас - активний чи спокійний?

-Я завжди обираю активний відпочинок: похід в ліс,на озеро, катання на велосипеді, плавання, спортивні ігри. Дуже люблю подорожувати.

- Як Ви вважаєте, що треба робити, щоб жінок у органах самоврядування ставало більше?

- Потрібно жінкам в політиці ставати успішними, щоб своїм прикладом надихати інших. І взагалі досягнення гендерної збалансованості в політиці - це мета кожної держави, бо таємниця гармонії і процвітання полягає в балансі протилежностей.

У той час, коли чоловік схильний до завоювань, жінка концентрується на мирному будівництві і внутрішніх реформах.

- Як на Вашу думку, сучасна жінка-політик, керівниця, їй треба виборювати право бути успішною серед чоловіків?

- На мою думку, українські жінки, котрі вирішили «прорватися» у політику, ще надовго приречені зіштовхуватися з іронічним чоловічим ставленням до власних здібностей і можливостей. У нас поки що не усвідомили, що ділові якості залежать аж ніяк не від статі, а скоріше від інтелекту, лідерських здібностей та твердої управлінської хватки.

- Ви маєте захоплення(хобі) ? Що це?

-Я дуже люблю займатися спортом (біг,фітнес, плавання). Також мені подобається вишивати, це завжди заспокоює та підіймає настрій. Але зараз скажу відверто не вистачає часу на хобі.

Текст – Оксана Войчишина

Цю статтю підготовлено за фінансової підтримки МБФ "Український жіночий фонд" в рамках реалізації проекту “Місцеве самоврядування – жіночий портрет”. Відповідальність за зміст статті несе НРГО “Турбота”. Інформація, яку представлено в статті, не завжди відображає погляди МБФ “Український жіночий фонд”.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!