Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги

20.03.16, 16:00

Днями у Кіровоградському прес-клубі було презентовано останні реформи в системі послуг, які надаються Міністерством юстиції України зокрема надання безоплатної правової допомоги та вдосконалення он-лайн сервісів. Захід було організовано громадською організацією Український освітній центр реформ у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках інформаційної кампанії «Електронне урядування спрощує спілкування», яка здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту “Справедливе правосуддя”.

В прес-конференції взяли участь Вадим Володимирович Гуцул, в. о. начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, Артем Анатолійович Мамченко, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області та Олег Олександрович Потьомкін, заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.


Кабінет Міністрів підтримав створення по всій країні бюро правової допомоги Міністерства юстиції України - на засіданні Кабінету Міністрів прийнято постанову "Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги". Документом передбачена ліквідація 586 територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях та утворення 428 бюро правової допомоги в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які забезпечуватимуть українців правовим захистом та надаватимуть доступ до он-лайн послуг Міністерства юстиції.

Виконуючий обов’язки начальника Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області Вадим Гуцул розповів, що в області реорганізація районних та міських структурних підрозділів має завершитися уже в травні поточного року, а створені натомість бюро правової допомоги повинні почати роботу з липня 2016 року. Відповідно до плану реформування, буде ліквідовано кілька сотень територіальних органів Мін’юсту на Кіровоградщині – це управління юстиції районного та міського рівнів. Передбачене ж суттєве скорочення штату територіальних органів юстиції, за словами В.В.Гуцула, торкнеться здебільшого працівників реєстраційних служб, які зможуть перейти на роботу до органів місцевого самоврядування. Натомість створені бюро правової допомоги сприятимуть суттєвому розширенню доступу громадян до безоплатної правової допомоги, а також доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції на рівні територіальної громади.

За словами першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Артема Марченка, у бюро правової допомоги громадяни, які мають на це законні підстави, зможуть реалізувати право на адвоката. Це стосується малозабезпечених, інвалідів, пенсіонерів, переселенців, учасників АТО та сімей загиблих. У бюро громадянам надаватимуться консультації та допомагатимуть в користуванні он-лайн сервісами Мін’юсту. Так само, там надаватиметься первинна правова допомога, тобто консультації всім людям, які потребують фахового юридичного супроводу для вирішення правових питань. Інновацією в реформуванні юстиції стало надання адмінпослуг он-лайн. Щорічно понад 20 мільйонів українців звертаються до Міністерства юстиції за отриманням адміністративних послуг. Запроваджуючи он-лайн послуги Мін’юст будує прозору, орієнтовану на потреби громадян, зручну і зрозумілу систему їх надання.
&ft15 Про адміністративні он-лайн послуги, якими вже можуть скористатись громадяни, розповів заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Олег Потьомкін. Здебільшого це – отримання довідок та виписок з державних реєстрів: речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, підприємств, щодо яких порушено провадження про банкрутство; попередня електронна подача заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно тощо. Крім того, запроваджено електронний ресурс – веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», позитивно зарекомендувала себе послуга електронних аукціонів з продажу арештованого майна «СЕТАМ». Ці та інші електронні сервіси будуть і надалі розвиватися, що дозволить кардинально змінити систему надання адміністративних послуг, максимально спростити доступ до них громадян/ Запровадження он-лайн послуг не лише заощаджує час і гроші громадян (отримання будь-якої довідки через інтернет-сервіс в середньому на 25% дешевше), але й мінімізує ризики корупції при отриманні довідок, дозволів,

- Професійне висвітлення новітніх он-лайн послуг Міністерства юстиції в рамках інформаційної кампанії покращуватиме доступ до них всіх верств населення і сприятиме зростанню кількості користувачів, - зазначила присутня на прес-конференції президент Українського освітнього центру реформ Ірина Мовчан. Вона підкреслила, що окрема увага в ході реалізації кампанії приділятиметься доступу до отримання он-лайн послуг громадянам, які не мають чи мають обмежений доступ до Інтернету. Для цього в партнерстві з Програмою «Бібліоміст» проводяться вебінари-інструктажі для працівників публічних бібліотек, обладнаних комп’ютерами та доступом до Інтернету. Пройшовши таке навчання, біліотекарі зможуть надавати допомогу громадянам в отриманні довідок і виписок з державних реєстрів он-лайн.

тощо.

Міністерство юстиції України, згідно з Положенням про Міністерство юстиції України від 02.07.14, є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін'юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, державну політику з питань банкрутства та використання електронного цифрового підпису, у сфері нотаріату, у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з питань державної реєстрації договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності; забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації, у сфері виконання кримінальних покарань тощо. Додаткові відомості про діяльність міністерства можна отримати у Прес-службі Мін’юсту за телефонами +38 (044) 271-1762, 271-1756, 271-1676, 271-1760 та приймальні заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе за телефоном + 38 (044) 279-0431, а також на Інтернет-сторінці https://minjust.gov.ua/ua.

тощо.

Координаційний центр з надання правової допомоги Міністерства юстиції України – Координаційний центр з надання правової допомоги – державна установа, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України. Координаційний центр створено 6 червня 2012 року з метою формування в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги, забезпечення її доступності та якості. Міністерство юстиції формує політику, а Координаційний центр з надання правової допомоги здійснює повноваження щодо загального управління у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі утворює центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та контролює їх діяльність. В Україні створено 27 регіональних та 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Основними завданнями Координаційного центру з надання правової допомоги є: організаційне, експертно-аналітичне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення здійснення повноважень Міністерства юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги; проведення аналізу практики правозастосування з питань надання безоплатної правової допомоги; внесення на розгляд Міністра юстиції пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сфері безоплатної правової допомоги. Актуальна інформація про безоплатну правову допомогу в Україні, різні питання отримання такої допомоги, актуальні змін в законодавчій базі стосовно її надання та адреси центрів у всіх регіонах України можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). А також – на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги www.legalaid.gov.ua , у соціальній мережі Facebook: www.legalaid.gov.ua

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook http://ukraine.usaid.gov

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року. Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Український освітній центр реформ (УОЦР) – організація, що реалізує широкий спектр діяльності із громадської освіти на підтримку економічних, політичних і соціальних перетворень в Україні. Місія УОЦР полягає в інформаційній підтримці участі українських громадян у реформах, що сприяють переходу до демократії та розвитку громадянського суспільства. Комунікаційна інфраструктура УОЦР дозволяє швидко та ефективно передавати освітню інформацію цільовим аудиторіям у будь-якому регіоні України, здійснювати комплекс інформаційно-освітніх заходів: створення тематичних радіопрограм, підготовка випусків новин та проведення ток-шоу в прямому ефірі, створення роликів соціальної реклами; створення інформаційних телепрограм, актуальних інформаційних роликів, документальних та навчальних фільмів; виготовлення друкованої продукції - книжок, брошур, буклетів, листівок, календарів, плакатів тощо; організація ефективного спілкування представників влади, бізнесу та громадських організацій з журналістами всеукраїнських та регіональних ЗМІ у мережі регіональних прес-клубів. Додаткові відомості про інформаційну кампанію можна отримати на Інтернет-сторінці http://cure.org.ua, на сторінці у Facebook http://cure.org.ua, або за телефоном +38 (044) 490-6988.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!