Шевченко: Спокуси, які могли б стати серіалом

22.03.16, 18:00

Що нового сьогодні можна дізнатися про Тараса Шевченка? Через 155 років після його смерті? Коли про нього і про його творчість написано томи й томи? А от професору Володимиру Панченку вдалося показати невеличкий період життя поета у такому ракурсі, що і він, і інші учасники тих подій постали перед тими, хто прийшов на презентацію фільму «Спокуси Березової Рудки» у обласну бібліотеку імені Д. Чижевського, мов живі.

Фільм був знятий для телеканалу «Культура» і вже вийшов на екран, але Володимир Євгенович вирішив представити свою роботу у нашому місті, де він, власне, й сформувався як зрілий науковець. Причому такий, що свої здобутки не одягає у незрозумілу псевдонаукову термінологію, а трансформує у прозорі і ясні тексти, документальні фільми. Вони мов збільшувальне скло наближають видатних українців минулого до сучасника, створюють між ними незримий зв’язок, що демонструє безперервність та вічну духовну наповненість українського світу.

…Молодий Шевченко, автор першого «Кобзаря», випускник Петербургської Академії художеств повертається в Україну, звідки майже півтора десятка років тому виїхав кріпаком. Тодішнє панство зустрічає його з тріумфом. На запрошення Євгена Гребінки він відвідує село Мойсівку і потрапляє на бал старої пані Тетяни Волховської, де знайомиться з багатьма впливовими українцями. На жаль, ні маєтку, ні якихось інших споруд тодішнього панського двору у нинішньому селі не збереглося. Але є тут небайдужа людина, краєзнавець Михайло Ніколаєв, який за давніми фото власноруч зробив макет тих приміщень. А місцевий священик отець Сергій відроджує напівзруйнований храм, який єдиний у селі може пам’ятати молодого Тараса.

Недалеко від садиби Волховських і Березова Рудка, де Тарас Григорович закохався у Ганну Закревську, де зустрів друзів, якими дорожив до кінця життя. Маєток Закревських, чи не єдиний в Україні, зберігся майже у первісному вигляді. Тут, в одному його крилі нині знаходиться музей, берегиня якого Валентина Гончар пам’ятає безліч цікавих подробиць і про Шевченка, і про рід Закревських, і про село, яке залишило незглибимий слід у долі поета.

Фільм «Спокуси Березової Рудки» -- культурологічний, документальний. Але його сюжет супроводжує безліч цікавих життєвих історій, тільки частини з яких торкнувся Володимир Панченко. Вони могли б скласти цікавий багатосерійний художній фільм. Саме такі серіали мали б замінити російське «мило», яким так щедро пригощають українців провідні телеканали країни.

Сайт
Акула-Медіа



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!