Виборча реформа: готуймо санчата влітку

31.05.16, 16:00

Проведення виборчої реформи в Україні є надзвичайно важливим питанням сьогодення. Нова виборча система повинна базуватися на принципах відкритості та прозорості. Питання внесення якісних змін до законодавства, яке регулює функціонування Державного реєстру виборців, повинне зайняти своє місце в порядку денному громадськості і влади, як невід’ємний елемент виборчої реформи.

Якою має бути успішна виборча реформа? Чому для України важливо змінити виборче законодавство та зокрема існуючий Закон «Про Державний реєстр виборців»? Які переваги від вдосконалення інституту реєстрації виборців отримають громадяни? І найважливіше: чи існує реальна законодавча альтернатива діючому закону «Про Державний реєстр виборців»?

Новації проектів Виборчого кодексу України №3112, №3112-1, законопроектів № 1068, 1068-1, 1068-2 «Про вибори народних депутатів України», а також проекту Закону №2145а «Про Всеукраїнський референдум» обговорювали у Кіровограді у п'ятницю, 27 травня.

Експерт Центру підтримки громадських ініціатив Володимир Піньковський, наголосив, що зміна виборчого законодавства має відбуватися системно, адже для якісного виборчого процесу дуже важливо, щоб законодавчі зміни затверджувались не напередодні, щоб був час для навчання учасників виборчого процесу, "обкатки" законодавчих норм.

На жаль, кілька останніх виборчих циклів в Україні демонструють прямо протилежну тенденцію. А наявність суттєвих новацій породжує купу непорозумінь, розпач серед виборчих комісій різних рівнів, обурення виборців.

До дискусії про забезпечення відкритості Державного реєстру виборців та громадського контролю над ним, долучились експертка з виборчого права, президент Кіровоградської асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева, та начальник відділу адміністрування Кіровоградської ОДА Костянтин Яцук.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!