Ціна таїнства: Скільки коштує похрестити дитину у нашому місті?!

14.08.16, 18:00

Народитись, одружитись, померти. Ці події життя людини іноді супроводжуються відповідними церковними обрядами: хрещенння, вінчання, соборування, тож сайт "Тусовка", у пошуках інформації про вартість таких обрядів у нашому місті натрапив на статтю Катерини Білоконь, написану для сайту "Перша електронна газета"

Як пише пані Катерина, ціни на різні церкові таїнства останнім часом зросли, як мінімум, вдвічі. У більшості храмів та церков існує фіксована ціна, яка має назву “пожертва на храм”. При цьому у розмірі “пожертви” журналіст простежує певну тенденцію: чим ближче до центру міста розташовується релігійний об’єкт, тим більшою буде вартість хрещення дитини.

Варто зазначити, що у центральних храмах й соборах міста ціна є “уніфікованою”, при чому не лише у тих, що належать до одного з пануючих в Україні патріархатів, але й стосовно інших православних конфесій.

Українська православна церква Московського патріархату

Ця церква
має найбільшу “мережу” у нашому місті. Усі собори, які розташовані у центрі міста (крім храму Святого Володимира, який належить до Української Православної Автокефальної Церкви), належать до Московського патріархату.

Кафедральний собор Різдва Богородиці
(вул. Велика Перспективна, буд. 74)

Похрестити дитину у найбільшому соборі міста коштуватиме 300 грн. Хрещені батьки вашого малюка мають принести: ікону, хрестик, крижмо, свічки (5 шт), свідоцтво про хрещення (купується в соборі і коштує 15 грн). За словами жінки зі свічної лавки, краще усе придбати на місці “щоб нічого не забути”, а ікону необхідно обирати гарну, для хлопчика — янгол-охоронець або Миколай Чудотворець, а для дівчинки — Божа Матір або також Миколай Чудотворець. Обов’язково, як пожертву на храм, необхідно принести круглий білий хліб, рушник, бо, як сказала служителька собору “Хліб на голий стіл не кладуть”, олію і вино “Кагор”. Повідомити про дату, коли ви хоче здійснити таїнство, необхідно хоча б за 1-2 дні.


Спасо-Преображенський собор
(вул. Преображенська, буд. 22)

Вартість хрещення дитини у цьому соборі також коштує 300 грн. Повідомити про дату, на яку ви хочете призначити хрещення необхідно принаймні за 2-3 дні. Кожному, хто цікавиться, у свічній лавці дають пам’ятку, в якій вказано, що необхідно принести з собою майбутнім хрещеним батькам вашої дитини. Питання “Яку саме потрібно ікону (іменну, янгола-охоронця і т. д.) і чи можна її принести з собою?” викликало у служительниці собору відверте незадоволене здивування: “А що, у них є ікони? Точно? Яку захочуть таку нехай і несуть”.


Церква Покрови Пресвятої Богородиці
(вул. Фрунзе, буд. 14)

У храмі на Ковалівці хрещення дитини також коштуватиме 300 грн. Необхідні ікона, хрестик, крижмо, свідоцтво про народження (15 грн, купується у церкві), а також пожертва на храм і рушник під Євангеліє. Про рушник спеціально для хлібу служителька церкви нічого не сказала, лише зазначила, що ікони краще купити там, у храмі, адже вони вже освячені. Для хлопчика це має бути ікона Ісуса Христа, а для дівчинки — Богородиці. Повідомити про дату, коли ви хочете хрестити дитину, краще за 7-5 днів.

Українська православна церква Київського патріархату

Храм Апостола Андрія Первозваного
(селище Гірниче, вул. 5-а Лінія, буд. 25)
Кореспондент Першої електронної по телефону зв’язався із служителькою храму, яка докладно пояснила, що про дату здійснення хрещення слід повідомити хоча б за тиждень, а для самого таїнства необхідні хрестик і крижмо. До того ж хрестик має бути не тільки у дитини, яку хреститимуть, але й у кожного, хто буде присутнім на цій події. Крім того, усі мають бути відповідно одягненими: для чоловіків це “пристойний” напівофіційний вигляд, а для жінок — неяскравий макіяж, хустки на голову і спідниці нижче колін. Що ж до вартості таїнства, кореспондент отримала таку відповідь: “У нас немає ціни. Скільки Ви вирішите — стільки й пожертвуєте, ми не встановлюємо розцінки на обряди “, — відповіла представниця храму.


Українська Автокефальна Православна Церква (оновлена)

Храм Святого Володимира Великого
(вул. Арсенія Тарковського, буд. 73/5)

У свічній лавці храму кореспонденту дали детальну пам’ятку про таїнство хрещення, а серед необхідного назвали крижмо, хрестик і ікону й порадили усе купувати на місці. Про бажану дату хрещення потрібно повідомити за тиждень, а коштуватиме обряд вже традиційні 300 грн. Але автокефальний храм був єдиним, у якому повідомили, що 300 грн — це вартість індивідувального хрещення. “Якщо Ви не проти, щоб разом з вашою дитиною хрестили ще когось, то тоді це Вам обійдеться у 250 грн”, — повідомила служителька храму. Це наводить на думку, що у соборах Московського патріархату не дають можливості зробити таїнство хрещення індивідуальною й особливою подією для Вашої дитини: якщо хтось призначить хрещення, на той же день, що й Ви, то у Вас просто не залишиться вибору. Як пощастить…


Українська Греко-Католицька церква

Храм Різдва святого Івана Хрестителя
(вул. Героїв Сталінграда, буд. 32-г)

Отець Іван Третяк, протопресвітер Кіровоградської УГКЦ, розповів, що найголовніше для таїнства обрати хороших кумів, адже вони стають хрещеними, а отже й духовними батьками дитини. Також для хрещення потрібне крижмо і хрестик, а повідомити про дату проведення хоча б за тиждень. Що ж до оплати за обряд, то отець Іван абсолютно відмовляється від будь-яких розцінок: “Це таїнство, божественний обряд, я не вимагаю жодних грошей. Якщо вже хочете, то можете дати скільки самі надумаєте”, — сказав о. Іван Третяк.


Українська Римо-Католицька церква

Костел Святого Духа
(вул. Дворцова, буд. 52)

Отець Християн Островський, настоятель парафії Святого Духа м. Кіровограда, розповідає про те, що батьки дитини, як хрещені, так і рідні, мають бути віруючими католиками й парафіянами. “Для обряду хрещення дитини необхідні: хрестик, як символ віри, свічка, як символ Христа і біла одіж. На відміну від Церков Східного обряду, під час таїнства хрещення у Католицькій Церкві не проводиться причастя й миропомазання. Ми віримо у те, що людина має зріти у вірі, свідомо підходити до її сповідування, тому перше причастя відбувається в нашій парафії у 10 років, а миропомазання — у 14-15”, — повідомив о. Християн Островський. Що ж до того, скільки коштує хрещення у парафії Святого Духа, отець Християн відповів, що у католицькій церкві не прийнято брати гроші за таїнства: “Це гарна можливість пройти обряд хрещення для людей, які потрапили до скрутного матеріального становища, адже ми хрестимо безкоштовно. А тоді вже люди самі вирішують: як і чим їм віддячити”.


автор - Катерина Білоконь, Перша електронна газета,
фото автора, інфографіка - сайт "Тусовка"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!