Справжня допомога – це дати лопату, а не картоплю!

31.08.16, 14:00

Сьогодні про необхідність працевлаштування переселенців зі східних областей говорять на всіх рівнях – і самі переселенці, і влада, і громадські організації. Люди зі сходу продовжують приїжджати (на даний момент в Кіровоградській області їх біля десяти тисяч), і багатьом з них повертатися просто нікуди, пише Донецький прес-клуб у рамках спеціального проекту.

Поки більшість із переселенців знаходяться у дуже хисткому становищі – вони живуть у чужих будинках, хтось – у соціальному житлі, хтось винаймає кімнати і час від часу отримують пайки та гуманітарну допомогу від благодійних організацій. Офіційно, станом на літо 2016-го року, на Кіровоградщині було працевлаштовано лише 425 чоловік. Із десяти тисяч. Навіть, якщо відняти дітей, непрацездатних та пенсіонерів, це дуже маленька цифра. Багатьом переселенцям доведеться жити тут, на Кіровоградщині ще невідомо скільки, тож громадські організації, зокрема команда активістів об’єднання «Турбота», які не можуть дати співгромадянам зі Сходу та Криму житло, намагаються дати їм знання і нові навички.

Флоренко Андрій
Флоренко Андрій
- Ми почали працювати із переселенцями півтора роки тому, на початку 2015-го року, коли започаткували серію майстрів-класів із практик ручної роботи для всіх бажаючих внутрішньо переміщених осіб, - розповідає керівник громадської організації «Турбота» Андрій Флоренко. Він переконаний, що вчити інших повинні тільки ті, хто має класні знання, великий досвід та гарний підхід до викладання. Тому відтоді і до сьогодні партнером проектів «Турботи», що спрямовані на залучення переселенців до hand-made, є відомі у місті та області майстрині студія «Мир Креативу».

- Від першого тренінгу, на який ми йшли з переживаннями, як воно буде, і до сьогодні, коли ми їздимо із тренінгами для переселенців по всій області, ми намагалися навчити учасників занять тим технікам, які можуть допомогти їм заробляти гроші,
- розповідає співвласниця студії «Мир Креативу» Варвара Діордієва.

Як зробити декупаж, з чого почати при створенні букетів із цукерок, які матеріали кращі для прикрас із полімерної глини – на всі ці питання отримують відповіді учасники тренінгів із рукоділля, яких за ці півтора роки громадська організація «Турбота» провела понад три десятки. Але зробити руками – це ще не все, важливо – вміти продати себе, свій талант.

Євгенія Гріднєва на тренінгу
Євгенія Гріднєва на тренінгу
- На тренінгах і майстер-класах із hand-made, які проводили дівчатка, я отримала не тільки багато цікавих навичок, але ще й масу позитиву. Можливо, саме це і підштовхнуло мене до того, щоб змінити роботу, - ділиться Євгенія Гріднєва, переселенка із Донеччини.

Вона приїхала до міста із сином-підлітком і влаштувалася працювати у магазин, хоча у Донецьку працювала у системі охорони здоров’я. Але жага до змін, до вдосконалення, до творчості, яку розбудили у Євгенії у тому числі тренінги, дала їй новий поштовх – і тепер героїня нашої розповіді успішно працює у Будинку дитячої та юнацької творчості, багато спілкується із молоддю, із педагогами і її життя наповнене змістом, різними інтересами та радістю. Євгенія також пройшла навчання за программою «Активні Громадяни» Британської Ради в Україні і навчилася писати соціальні проекти. Тепер – справа за малим: знайти цікаву ідею і втілити її у життя. Така допомога – знаннями, навчанням, - для переселенців дуже важлива і ціннісна.

Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
- Від імені всіх переселенців я хочу подякувати і громадським організаціям, і всім небайдужим кіровоградцям за допомогу, - сказала під час одного із круглих столів, організованих громадською організацією «Турбота» Валентина Кулачко, переселенка із Луганської області.

Валентина Веніамінівна переїхала до Кіровоградської області майже два роки тому і почала працювати у Штабі, що допомагає переселенцям. Саме до неї експерти громадської організації «Турбота» зверталися і звертаються, щоб залучити переселенців до майстер-класів, до занять, лекцій та семінарів. В її особі та в особі радника голови адміністрації Віти Атаманчук переселенців завжди мали гарних представників та захисників їхніх прав та інтересів.

Не дивно, що цього літа пані Валентина стала радником Міністра соціальної політики з питань вимушених переселенців на Кіровоградщині. Вона і далі продовжує підтримувати публічну дискусію стосовно перспектив, що їх повинні отримати переселенці у нашій області. Серед завдань, які виконуватиме радник, і в успішному виконанні яких пані Валентині всіляко допомагатимуть громадські активісти, в тому числі представник організації «Турбота», є налагодження комунікації між Міністерством соціальної політики, регіональними управліннями соціального захисту та переселенцями. Головна мета – забезпечити швидкий та ефективний обмін інформацією про найбільш проблемні питання, які стосуються соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
- Багато переселенці сьогодні розгублені і взагалі не розуміють, що робити. Ми запитували людей, які виїхали під час війни з дому, «Що ви взяли з собою?» Хтось взяв одяг, хтось - пам'ятні речі, хтось нічого взяти не встиг. І тільки один чоловік взяв зварювальний апарат, бо подумав, що потрібно взяти те, що дасть йому хліб, - розповідає партнер громадської організації «Турбота», виходець із Кропивницького, а нині керівник всеукраїнської організації «Фундація прав людини» Євген Фомін.

Євгеній постійно включає Кіровоградщину до загальнонаціональних проектів, що пропонують міні-гранти для громадських організацій, котрі на місцях вирішують проблеми працевлаштування переселенців. Філософія така, що саме місцеві організації знають ситуацію на ринку праці, знають, кого з експертів залучити, знають, які партнери є надійними – з Києва неможливо придумати, що треба робити із переселенцями у Кропивницькому.

Навесні та влітку 2016-го року, за підтримки «Фундації Прав Людини» на Кіровоградщині тривав проект «Маленька Берта». В його рамках відбулося десять лекцій-зустрічей для переселенців із важливих для них питань, понад 100 осіб отримали консультації від досвідченого юриста Олексія Флоренка, відбулися семінари як в обласному центрі, так і у віддаленому від Кропивницького на 200 кілометрів районному центрі Благовіщенське.

Євгеній Фомін
Євгеній Фомін
- Питання, з якими до мене найчастіше зверталися переселенці, переважно стосувалися відновлення соціальних виплат, умов обстеження житлово-побутових умов, перевірок місця проживання, а також реєстрації актів цивільного стану, що мали місце на окупованій території, - розповідає юрист проекту «Маленька Берта» на Кіровоградщині Олексій Флоренко. Він багато років працював суддею адміністративного суду, тож протягом літа вже як адвокат, фахово і швидко консультував всіх, хто потребує підтримки.

Нині громадська організація «Турбота» почала проект із електронного маркетингу для жінок-переселенок за підтримки Посольства Естонії. Планується залучити до навчання жінок, що переїхали на Кіровоградщину зі Сходу та Криму, і мешкають зараз не лише в обласному центрі, а в першу чергу у невеликих містах на кшталт Благовіщенська, Знам’янки, Новоукраїнки.

Щоб повідомляти цільову аудиторію – переселенців, їхніх родичів та друзів – у мережі Facebook створено сторінку «Допомога переселенцям на Кіровоградщині», на якій можна знайти контакти громадських організацій і волонтерів, які надають допомогу. Фактично, це також неофіційне бюро працевлаштування для переселенців. Адміністратори просять роботодавців, які готові взяти на роботу людей з Донецької та Луганської областей, а також тих, хто шукає роботу, залишати на сторінці свої контакти. Це дозволяє людям адаптуватися в нових умовах, нормально жити і працювати. Адже важливо дати людям лопату, навчити саджати і вирощувати картоплю, а не годувати постійно гуманітарною допомогою, яка має властивість закінчуватися, або якої потребують інші, більш нужденні.

автор - Андрій Флоренко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!