Енергоефективність та соціальний захист: Точки дотику

22.10.16, 16:00

«Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені» - семінар-тренінг з такою назвою пройшов дня у Києві. У заході, присвяченому питанням енергоефективності та соціального захисту в умовах реформування енергетичного сектору в Україні, взяли участь журналісти і з Кіровоградської області.

Така назва і проблематика семінару-тренінгу була обрана не випадково: у формуванні порядку денного значну роль відіграли результати опитування, що проводилося влітку цього року серед активістів прес-клубів та незалежних журналістських об’єднань. Саме журналісти визначили пріоритетність питань порядку денного заходу, присвяченому перебігу реформ у сфері енергетики.

Сьогодні читачеві подеколи непросто зорієнтуватися в інформаційному полі, сповненому не завжди достовірних суджень, а то і відвертих спекуляцій. Метою тренінгу було донести компетентну неупереджену інформацію від експертів про механізми державної підтримки населення в умовах реформування тарифної сфери. А також, про дієві шляхи підвищення рівня енергоефективності та реального зниження витрат домогосподарств на енергоресурси.

Тому семінар складався із двох тематичних блоків. Перший був покликаний на реальних прикладах дати відповіді на найпоширеніші запитання та спростувати міфи щодо надання житлових субсидій, а також практики адміністрування цього виду соціальної допомоги на регіональному рівні. А другий - присвячений темі енергоефективності, практичним крокам з енергозбереження та мінімізації витрат.
Важливість поєднання цих складових доводить успішний досвід найближчих європейських сусідів України. Лише комплексне впровадження реформ у енергетичній та тарифній сферах – це єдиний можливий шлях оздоровлення економіки, забезпечення економічного зростання та енергетичної незалежності держави. Звичайно, проведення цих реформ не мусить завдавати шкоди малозабезпеченим – тому, держава гарантує отримання допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг кожному, хто її потребує.

Семінар став частиною серії навчально-просвітницьких заходів для журналістів, який проводиться за сприяння Представництва Світового банку в Україні в рамках надання технічної допомоги за участі «Програми допомоги в управлінні енергетичним сектором», або англ. мовою - ESMAP. ESMAP – це глобальний трастовий фонд інформаційної та технічної підтримки, який адмініструється Світовим банком та спів-фінансується 13 донорськими структурами.

В рамках діяльності цієї Програми міжгалузева група експертів Світового банку надає Урядові України підтримку в таких питаннях: • здобуття енергетичної незалежності; • вдосконалення адресних програм соціальної допомоги малозабезпеченим шляхом усунення неефективних енергетичних субсидій (на газ і теплопостачання) та запровадження адресних житлових субсидій; • покращення рівня енергоефективності; • налагодження суспільного діалогу щодо необхідності проведення тарифної реформи.

Програму ESMAP було створено 1983 року, і відтоді вона зосереджує свою діяльність на посиленні ролі енергоресурсів у сфері економічного розвитку з метою сприяти подоланню бідності, економічному зростанню, поліпшенню умов життя та збереженню навколишнього природного середовища в країнах, що розвиваються, та країнах з перехідною економікою. ESMAP пропонує урядам безкоштовні рекомендації та інші види технічної допомоги.

Світовий банк надає підтримку реформуванню енергосектору України із 1990-х рр. Взагалі, на розвиток виробництва електроенергії, на проекти реабілітації гідроелектростанцій, модернізації систем транспортування, на будівництво нових підстанцій та на підвищення енергоефективності виділено понад 1 мільярд дол. США. За розрахунками Уряду України, новий проект «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України», який реалізується за кошти позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку - загальна сума позики становить 315,5 млн. дол. США - дозволить за шість років досягнути 20% зниження споживання газу і до 60% - електроенергії.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!