Про інвестиції – з новин або Кожному городу нрав і права…

30.11.16, 14:00

Інвестиційний форум розпочався 23-го листопада у приміщенні торгово-промислової палати Кіровоградщини. Можна сказати і по іншому - 23 листопада в Кіровограді закінчився Інвестиційний форум. Очевидно, вся інформація про нього і захована в інтервалі між двома словами – розпочався і закінчився. Я ще розумію проведення наукових, політичних чи літературних форумів, де фахівці для того і збираються, щоб поговорити, окреслити, почути. Інвестиційний форум, за визначенням, теж підпадає під категорію зустрічі, тому не міг закінчитися укладанням договорів або хоча б якимись угодами про наміри чи плідними і перспективними контактами. Що правда, це не ярмарок, куди люди приїжджають і себе показати, в сенсі – свій товар, і на людей подивитися, в сенсі – на привезений товар. В нашому випадку, скоріше за все, маємо справу з звичайним бюрократичним заходом, з трішечки неправильно розставленими акцентами.

Як правило, форумами називають зібрання чи заходи рівня національного зїзду чи міжнародної конференції, а в нас навіть для чогось уточнили, що це саме муніципальний, тобто міський форум. В такому випадку зібрання варто було так і назвати – зустріч чи зібрання, присвячене темі залучення інвестицій в місто Кіровоград. Учасники дійства, тобто масовка, теж були не дуже схожі на інвесторів, тому що більшість представляла обласні та міські управління чи бюджетні організації та студентів. Але і сказати, що там не було людей, які знають, що таке інвестиції, не можна.

Так склалося, що і область, і місто, зараз очолюють представники великого бізнесу, в усякому разі, по нашим, обласним міркам. Вони керували великими і успішними проектами, які потребували залучення багатомільйонних доларових коштів, що і відповідало високому статусу цього слова. Це і голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, і міський голова Кіровограда Андрій Райкович, і секретар Кіровоградської міської ради Андрій Табалов. Тому не думаю, що учасники інвестиційного форуму могли повідомити або відкрити їм щось нове чи невідоме. Швидше за все, вони б самі могли б розповісти багато цікавого про особливості залучення інвестицій чи інвестування в економіку Кіровоградщини, виходячи з власного досвіду та наших реалій. Тим більше, на фоні скромних 20 -ти з лишком мільйонів доларів за рік на всю область, які в нас записали в зовнішні інвестиції.

Насправді, це скоріше за все, куплене за свої гроші обладнання чи механізми або щось подібне, бо інвестиції – це не лише кошти на будівництво, але і придбання об’єктів чи прав. В усякому разі, перелік споруджених за рік підприємств може вміститися на пальцях однієї руки. А народу інвестиції ввижаються у вигляді збудованих заводів і фабрик, причому за гроші, які нам дарують різноманітні Міжнародні фонди. А ці заводи і фабрики, споруджені у кожному селі і райцентрі, витісняють з українського ринку китайський ширвжиток. Якось так.

Ми вже звикли, що будь – яка влада намагається покращити імідж міста і цим зробити його привабливішим для інвесторів. І такі збори, як вище згадуваний інвестиційний форум, теж пропишуть словом «Проведено» в графі «Покращення інвестиційного клімату». В такому сенсі проведений захід повністю відповідає змісту і тематиці, хоча учасники, особливо ті, кого ми згадали, могли б багато зробити для реального покращення інвестиційного клімату в області, якби мали відповідні повноваження і можливості. Щоб там не казали, але керівники обласного і міського рівня мало що можуть зробити в сфері розвитку бізнесу, бо всі ми просто обплутані різноманітними обмеженнями та нормами. Тому наші керівники частіше коментують статистичні дані, називаючи їх позитивними чи негативними. Звичайно, не все так однозначно, бо і органи місцевого самоврядування теж можуть допомагати бізнесу, але судячи з стану його розвитку, чомусь не поспішають.

За збігом обставин, саме цього дня Уряд України на чолі з В. Гройсманом, займався питаннями дерегуляції, тобто відмінами урядових і міністерських постанов, положень і підзаконних актів, які заважають веденню бізнесу в Україні. В кінці робочого дня голова уряду оголосив про відміну 360 документів, деякі з них діяли, вірніше заважали працювати, ще з радянських часів. І навіть похвалив самого себе і уряд, мовляв, добре попрацювали. Чи допоможе це Кіровоградському бізнесу – наразі не відомо. Кажуть, що в світлі останніх урядових ініціатив, у тому числі про підвищення мінімального рівня заробітної плати, бізнес та і промисловість очікують нелегкі часи і такі негативні тенденції, як перетікання капіталу в тінь і перехід підприємців в підпілля.

Залишається відкритим питання тиску на бізнес фіскальних і контролюючих органів, бюрократизація проведення фінансово - матеріальних операцій. Кажуть, що спроби зробити ведення бізнесу прозорим, насправді в’яжуть його по рукам і ногам. Можливо це і повинне було стати головною темою вищеозначеного форуму? Можливо на ньому потрібно було запитувати конкретних посадовців чи політиків, а що у вас зроблено для розвитку промислового потенціалу на підконтрольній території, а якщо не зроблено, то чому? Натомість, ми почули чергові прописні істини про енергозбереження та про важливість процесу залучення інвесторів і покращення бізнес – середовища, а представлені інвестиційні проекти, в своїй більшості, були нічим не забезпеченими деклараціями та заявами про наміри. Взяти б хоча вже добряче заїжджену тему інвестицій(нагадаю - коштів) в розвиток туристичної галузі. За великим рахунком цей проект можна було б вважати успішним, якби в область щодня приїздило хоча б кілька тисяч туристів, які б залишали тут реальні кошти.

Ми знову балакаємо про реконструкцію фортеці ім. Святої Єлисавети, що на фоні курсу на викорінення всього історично-імперського, виглядає якось не послідовно. У нас є кілька родинних заповідників і музеїв, але вони розраховані на обмежене коло споживачів, в усякому разі, черг туди не видно. Навіть спроба перейменування Кіровоград на Кропивницький не наблизила нас до статусу театральної чи туристичної Мекки, як обіцяли ентузіасти. Можна було б організувати туристичні тури по промисловим об’єктам, того ж колишнього об’єднання Олександрія вугілля чи уранових шахт, і такий досвід є, в тому ж Побужжі, де є Музей ракетної техніки. Насправді, в області є потенціал для організації лише одного туристичного маршруту світового рівня, та і той – Троцького. Загалом, роботи не на один Форум. Та і взагалі, яка користь з того, що чиновники розповідали один одному про свої бізнес – плани, замість того, щоб доповісти про їх реалізацію? Зате можна констатувати, що в цьому році на Кіровоградщині відбулися дві знакові події – Міжнародна виставка «Агроекспо» та Міжнародний муніципальний бізнес – форум.

Сергій Полулях



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!