У місцях бойових дій концентрація важких металів у ґрунтах зростає

12.01.17, 14:00

Протягом останніх двох років екологи МБО «Екологія-Право-Людина» вивчають екологічні наслідки війни на Сході. Окрім фізичного пошкодження ґрунту, руйнування рослинності та загибелі тварин, унаслідок обстрілів ґрунти стають значно забрудненими низкою хімічних сполук: ціанідами, формальдегідом, оксидом алюмінію, а також великою кількість ідентифікованої та неідентифікованої токсичної органіки.

В місцях, де відбувались активні бойові дії, концентрація важких металів у ґрунтах зростає до небезпечного для життя рівня. Екологами ЕПЛ у воронках було знайдено титан, ванадій, свинець, кадмій, нікель, цинк, стронцій, манган, залізо, купрум, цирконій, кобальт, галій, та навіть рідкоземельний метал ітрій. Все це означає, що військова діяльність має вплив на екологічну безпеку кожного з нас і тому пильним має бути кожен.

Варто зазначити, що за критерієм впливу на довкілля проведення військових навчань мало відрізняється від реальних бойових дій. При цьому, кількість повідомлень про ведення військової діяльності в об’єктах природно-заповідного фонду або іншої експлуатації заповідних земель на підконтрольній державі частині України цього року суттєво зросла. Команда ЕПЛ змушена була почати боротьбу із незаконною діяльністю Міноборони, адже жодні перелічені у цій статті дії не є погодженими ні з адміністраціями територій природно-заповідного фонду, ні з Мінприроди України. Жодного разу не проведена екологічна оцінка і громадське обговорення можливих впливів такої дільності, повідомляє МБО «Екологія-Право-Людина».

27 березня минулого року на територію природного заповідника "Медобори" самовільно, без будь-якого інформування дирекції, заїхав 8-ий полк спецназу В4252 з метою проведення тижневих спільних українсько-американських військових навчань зі стрільбами. Ця ситуація вирішилась дуже несподіваним чином: після розмови зі службою охорони заповідника американські інструктори відмовились перебувати на заповідній території. Навчання були припинені.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!