Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки

30.01.17, 14:00

Минулого тижня в обласному краєзнавчому музеї відбувся захід «Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки» для учнів школи № 6 міста Кропивницький. Захід відбувся задля збереження історичної пам’яті про учасників національно-визвольної боротьби за незалежність України, виховання національної самосвідомості, поваги до української держави.

Старший науковий співробітник відділу історії Мельник Володимир Юрійович розповів про причини і хід бою під Крутами, розкрив значення бою під Крутами для українського народу. Розповідь супроводжувалась демонстрацією матеріалів експозиції музею і тематичної виставки «Пам’ятаємо героїв Крут», які показали непростий шлях боротьби українців за свою державу, наголошено на важливій ролі земляків у цьому процесі, зокрема Володимира Шульгина, який загинув під Крутами.
Присутні також переглянули документальний фільм «Недооцінений урок історії» про результати та наслідки бою під Крутами. Як стверджував наш земляк, учасник Української революції Євген Маланюк в історичному есе «Крути: Народини нового українця»,: «…Крутянський епізод зразу ж, почав обертатися легендою у всенародній свідомості країни, ба, й поза її межами, навіть у свідомості далекого від розчуленості ворога.
Причім не діяла тут жодна пропаганда (якої, зрештою, не було), жодне, так зване усвідомлення мас за допомогою просвітянських метеликів чи вічевих промов». Євген Маланюк був переконаний, що під Крутами зародився новий тип українця – активного борця за незалежність України.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!