Досвід міста Южне у створенні ОСББ - як приклад для Кропивницького

17.02.17, 16:00

Днями у місто Южне, Одеська область завітали учасники регіональної поїздки за проектом «Сильніші разом!», які зустрілися із представниками місцевої влади, керівниками ОСББ та громадськістю і обговорили питання енергоефективності та енергозбереження. У складі делегації була і координаторка Прес-клубу реформ із міста Кропивницький Вікторія Талашкевич.

Учасників поїздки прийняв заступник міського голови міста Южне - Дмитро Любівий, - а загалом на зустріч прийшли кілька десятків керівників комунальних закладів міста, енергетики, громадські активісти. Пан Любівий розповів про ту значну роботу, яка ведеться у місті задля впровадження політики енергоощадності.

- Місто Южне можна із впевненістю назвати одним із лідерів по впровадженню енергоефективних та енергоощадних практик на рівні Одеської області, і не тільки, - зауважив Дмитро Любівий.

За його словами, у місті із населенням біля тридцяти двох тисяч мешканців на поточний рік у міському бюджеті закладено десять мільйонів гривень на програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Це продовження послідовної політики підтримки створення ОСББ, яка вже на сьогодні дає такий результат, що у місті Южнее із 62-х багатоквартирних будинків у 51-му створено об’єднання співвласників.

Всі багатоквартирні будинки у місті модернізовано за рахунок коштів міського бюджету, зокрема, встановлено сучасні елеваторні вузли для скорочення енерговитрат. Це дає економію споживання ресурсів в середньому до 20%. Крім того, кожен будинок було обладнано тепловими лічильниками ще п’ять років тому. Внаслідок цих та інших дій, у 2015-2017 роках споживання теплоносіїв суттєво зменшилася, наприклад, у листопаді минулого року було 49% економії.

Також у місті Южне ведуться серйозні роботи із покращення освітлення. У минулому році тут було закуплено світлодіодних ламп для ліфтів на 22 тисячі гривень. Що стосується зовнішнього освітлення, то у 2015 році місто купило вісімдесят, а у 2016 році – 117 світлодіодних ліхтарів. На сьогодні вже 70% всіх ліхтарів у місті Южне замінено на енергоощадні, і це дає відчутний ефект, зокрема, здешевлення витрат на одну світлоточку до 65%. Якщо говорити мовою грошей, то у 2015-му році місто зекономило 75 тис гривень, а наступного року – ще 46 тисяч гривень.

- Розмір економії невеликий, бо ж в Україні росте ціна на електроенергію. Та й наше місто на рік витрачає біля мільйона гривень на освітлення вулиць. Але без цих інвестицій в енергоощадність ми б платили за світло на вулицях значно більше, - переконаний Дмитро Любівий.

Стосовно енергетичної модернізації бюджетних закладів теж ведеться робота. У місті розроблений план модернізації елеваторних вузлів, встановлення електрокотлів, які працюють ще до включення всього опалення у Южному, а також утеплення стін.

- Енергоаудит комунальних установ показав, що саме стіни пропускають найбільше тепла, тому ми з цього і почали. Також ми встановили геліо-системи на даху дитсадків і на міській лікарні - це дає теплу воду у заклади, - розповідає заступник міського голови.

По обіді у місті пройшов Круглий стіл на тему «Можливості для підвищення енергоефективності в місті Южному», в якому взяли участь Любов Акуленко, керівник інформаційної кампанії «Сильніші разом», Андрій Кирчів, виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України», Віктор Мостовий, експерт Проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» (Міжнародна Фінансова Корпорація Група Світового Банку), а також Сергій Пінчук, голова правління ГО «Агенція суспільного розвитку», експерт з питань ЖКГ та Наталя Бабаніна, представник Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Дискусія була цікавою і насиченою - говорили про перспективи для міста Южне, а також про методи залучення коштів для енергоощадних заходів.

Ввечері у готелі "Елада" пройшов також тренінг та практикум для голів ОСББ на тему управління багатоквартирними будинками, а також написання проектів та залучення фінансування ЄС для заходів з енергоефективності, який провели Сергій Пінчук та Вікторія Талашкевич.

Зокрема, Вікторія розповідала про алгоритми написання проектів та різновиди гратів. Переглянути її презентацію можна за посиланням Презентація підготовлена на замовлення проекту "Сильніші разом!" - на основі матеріалів Тетяни Лебухорської, Буковинська агенція регіонального розвитку (на фото - Наталія Вараницька).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!