Алла Волошина: "Світ різний…"

20.04.17, 12:00

«О! Ви знову кудись їдете чи уже повернулися? Як, і дітей із собою брали?» - це найчастіші запитання, які я чую останні років одинадцять. В очах людини навпроти читається суміш емоцій: від «я також так хочу» до «вони крезонуті на всю голову». «Н-да, - думаю я. – В принципі, і посперечатися немає з чим». Маршрути наших подорожей можуть бути мрією будь-якого дослідника світу.

Але деякі з них все ж таки належать до категорії «самостійно не повторювати» і «потребують особливої підготовки». Остання наша мандрівка тривала півтора місяці, нарахувала 63 тисячі кілометри, найменшому учаснику було 4 роки і проходила вона по трьох континентах і десяти країнах:
·Африка (Танзанія, Ефіопія);
·Азія (Індія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд);
·Європа (Франція, Нідерланди, Італія, Чехія).

Це був найскладніший маршрут, в якому мені коли-небудь доводилося брати участь. Чи хотіла би я, щоби він повторився у такому ж форматі ще раз? Напевно, що ні. Чи хотіла би я, уже знаючи всі ризики саме цієї подорожі, щоби вона відбулася саме у такому форматі? Однозначно так.
Фраза про те, що світ різний, сприймається аж занадто теоретично і нереально, поки його різність не прокочується по вашій шкірі асфальтовим катком. Проста майже шкільна задачка, на кшталт: «Чого чекати від перехожого в Аддис-Абебі і в Парижі, який зголоднів і йде вам назустріч?», ‑ має різні рішення в залежності від країни. Парижанин може стати гарним співбесідником та розказати вам у кав`ярні про цікавинки життя. Для мешканця з Ефіопії ви, скоріш за все, потенційно є джерелом грошей на його власні потреби і що при цьому ви думаєте та відчуваєте його абсолютно не обходить.
Як виявилося, у ставленні до правил українці ближче до індійців, ніж це здається на перший погляд. Проста формула «можна все, що тобі зараз хочеться» дозволяє і одним і іншим хаотично будуватися, переходити дороги не залежно від кольору світлофора та обходити закони усіма можливими і неможливими способами.
Найбільший подарунок, який батьки можуть зробити своїм дітям, це показати різнокольоровість світу та допомогти знайти своє місце в ньому. Найкраще вивчати світ разом, а уроки дійсно краще засвоюються на практиці. Тож, емоції та досвід сімейних мандрівок точно стане безцінною інвестицією у майбутнє ваших дітей.


текст - Алла Волошина - для журналу "Ланруж", фото - Олексій Хмара



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!