​Коли з’явилося посвідчення водія?

16.05.17, 14:00

Посвідчення водія — документ, що підтверджує право людини керувати транспортними засобами. Точну дату видачі першого посвідчення визначити досить складно, адже до сьогодні збереглося мало документів, що підтверджують такий факт. Та й немає розуміння, що саме можна вважати першим посвідченням водія.

Одним з перших документів, котрі збереглися до наших днів є ліцензія, видана німецькому винахіднику сучасного автомобіля Карлу Бенцу в 1888 році. У ній чітко перераховувалися всі умови, необхідні для здійснення руху вулицями міста. Motorwagen Бенца був першим в світі автомобілем з двигуном внутрішнього згоряння. Шум і запах його авто призвів до скарг громадян герцогства Баден. Тому винахідник подав запит і одержав письмовий дозвіл від Міністерства внутрішніх справ на право керування своїм автомобілем на дорогах загального користування Великого герцогства Баден.

Однак це ще не був прототип посвідчення водія. 14 серпня 1893 року Луї Лепін - префект поліції Парижа, видав «довідку про здатність керувати транспортним засобом з механічним мотором», по факту цей документ і послужив початком історії посвідчення водія.


У 1949 році у Женеві прийняли «Конвенцію про дорожній рух». У документі визначалися основні міжнародні принципи дорожнього руху, термінологію та вимоги для допуску до керування транспортними засобами, серед яких були прописані вимоги до вигляду посвідчень водія. Найважливішою датою у формуванні Правил дорожнього руху та безпосередньо ходу історії водійських посвідчень стало прийняття 1968 роцку у Відні «Конвенції про дорожній рух». На той момент документ підписали 68 країн. До цієї Конвенції приєдналася і Україна.
Обидва документи є дійсними і по сьогодні. У тих країн, що приєдналися до Женевської Конвенції про дорожній рух – визнаються міжнародні посвідчення водія - сірі книжка формату А6. Національними ж посвідченням водія, пластиковий бланк синього кольору, можна користуватися лише на територіях країн, що приєдналися до Віденської Конвенції про дорожній рух.

З 9 лютого 2017 року в Україні стала доступною послуга отримання міжнародного посвідчення водія. Станом на сьогодні було видано 3861 таке посвідчення. Воно видається без складання іспитів на підставі національного посвідчення водія, терміном дії на 3 роки.

На сайті Головного сервісного центру МВС можн ознайомитися із тим, як:

·отримати посвідчення водія вперше

·відновиди посвідчення водія після втрати або викрадення

·замінити посвідчення водія

·отримати міжнародне посвідчення водія.

Більш детальну інформацію про отримання послуг можна дізнатися на сайті hsc.gov.ua та з відеоінструкцій на YouTube-каналі, проконсультуватися та отримати додаткову інформацію за телефоном (044) 290-19-88 та на сторінці у Фейсбук.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!