Що потрібно знати про пенсійну реформу?

11.07.17, 18:00

Прес-конференція із актуальних питань щодо пенсійного реформування відбулася днями в Одесі. В ході конференції були розглянуті питання нинішнього стану пенсійної системи України і необхідності її реформування, а також представлена презентація урядових пропозицій на рахунок змін у пенсійній системі.

Валентина Кудін
Валентина Кудін
Серед спікерів, які поділилися корисною інформацією, була, зокрема, Валентина Кудін, директорка департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України. Зокрема, Валентина Анатоліївна зазначила, що, на сьогоднішній день, більшість пенсіонерів за межею бідності. З травня цього року, з 12-ти млн. пенсіонерів, 8 млн отримують мінімальну пенсію 1 312 грн., що становить лише близько 50% вартості «споживчого кошику», фактично, прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
З огляду на ці цифри, стає зрозуміло, що потрібно щось робити і пенсійна реформа зараз вкрай необхідна. На що ж потрібно звернути увагу?! По-перше, слід реформувати системи оплати праці та соціально-трудових відносин. По-друге, вивести з «тіні» зарплати та робочі місця, у тому числі, через посилення мотивації сплачувати до системи пенсійного страхування. По-третє, запровадити принципи соціальної справедливості у нарахуванні пенсійних виплат – в залежності від тривалості страхового стажу та заробітку. І четверте – це розширення охоплення пенсійним страхуванням зайнятого населення.

Тетяна Король
Тетяна Король
Тетяна Король, директорка фінансово-економічного департаменту Пенсійного фонду України розповіла про фінансовий стан пенсійної системи та про проблеми і шляхи їх вирішення. Зокрема, пані Тетяна наголосила на тому, що запропоновані урядом зміни є лише окремим кроком на шляху до фінансової збалансованості, стійкості та соціальної справедливості пенсійної системи. Проте, запропоновані кроки не зможуть повністю вирішити проблеми недостатності розміру нинішніх пенсій для подолання бідності. Проблеми пенсійного забезпечення неможливо вирішити лише в рамках реформування солідарної системи – необхідно проводити більш активну політику в галузі зайнятості населення та страхування.

На завершення прес-конференції кожен з учасників озвучив три тези: "Що ж потрібно знати про пенсійну реформу?"

Валентини Кудін: «З 1 жовтня 2017 року, у разі схвалення народними депутатами пропозицій, які були подані уряду, будуть прораховані пенсії і розмір підвищення для кожного буде залежати від того, яка заробітна плата була протягом робочого життя і тривалість стажу. Також з 1 жовтня буде перераховано інші пенсійні виплати, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Виплати для працюючих пенсіонерів обмежуватись не будуть».

Тетяна Король: «По перше, цей закон відновлює ті страхові принципи, які було закладено в законі про обов’язкове державне пенсійне страхування. Тобто, ставити в залежність страховий стаж, сплату страхових внесків і відновлення страхових виплат. Друга теза - це єдиний принцип призначення пенсій – всі за єдиним законом. Третя – це те, щоб реформа заробітної плати дала позитивний результат і фінансового ресурсу було б достатньо для того, щоб покривати виплати».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!