«Червоний». Постдопрем’єрні нотатки

17.08.17, 10:00

Майже всуціль заповнений зал кінотеатру «Портал» 16 серпня на допрем’єрному показі фільму Зази Буадзе «Червоний» - це беззаперечне свідчення успіху (тільки тепер цікаво, скільки людей піде на показ картини після офіційного старту прокату – з 24 серпня). Фейсбук рясніє відгуками про цю подію, дозволю і я собі кілька нотаток.

- Добротний сценарій. Чудова робота Андрія Кокотюхи, який адаптував для екрану частину свого однойменного роману й зараз дуже активно займається промоцією стрічки (разом з актором Ігорем Колтовським вони представили «Червоний» на допрем’єрному показі в Кропивницькому). Продумані конфлікти (один із хронологічно перших у фільмі – сутичка двох українців упівця Червоного та червоноармійця Гурова, яка промовисто показує, що наш народ – сила, але якщо ми не починаємо самі себе ділити й між собою сваритися); майстерні діалоги (скажімо, між начальником табору та злодійським авторитетом Колею Тайгою про те, що кожен із них по суті живе за ґратами, тільки один спить на нарах, а інший у ліжку); влучні спостереження (тут не ховають, тут закопують); наскрізні теми (як, наприклад, тема офіцерської честі та слова офіцера чи віри в Бога).

- Акторські роботи. Начебто уся головна увага мала б бути зосереджена на образі головного героя, втіленого Миколою Березою. Але, як на мене, в плані акторського діапазону більш виграшним був образ Миколи Гурова. Чи, можливо, я просто надто прихильний до свого однофамільця Олега Шульги, котрий виконав цю непросту роль. Та й персонаж Колі Тайги, який доволі скромно на прес-конференції перед показом представив гість нашого міста Ігор Колтовський, нехай і другорядний, але настільки яскраво втілений, що просто не може не запам’ятатися.

- Символізм. Як вдалося з’ясувати, те, що у «Червоному» показана саме штольня з видобутку каміння – багато в чому випадковість, адже саме вона здалася творчій групі найбільш підходящою під час пошуку локацій для зйомок. Але це дозволило увиразнити символічний простір картини: час розкидати каміння та час його збирати.

- «Червоний» як серіал. Якщо вам деякі сюжетні лінії чи образи під час перегляду стрічки могли видатися невиразними, обірваними, то варто дочекатися серіалу «Червоний», в якому врешті-решт розкриються повні історії героїв.

Висновок: Зазі Буадзе з командою вдалося створити потужний фільм як з кінематографічного, так і (що зараз, безумовно, особливо актуально) з ідеологічного погляду.

Дмитро Шульга - для сайту "Тусовка"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!