​Битви роботів-сумоїстів в льотній академії

03.11.17, 14:00

Хто такі роботи-сумоїсти? Та як можна створити їх власноруч? На ці та інші запитання дав відповідь Центр робототехніки Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету 1 листопада 2017 року під час проведення освітнього семінару-хакатону «RoboSumo» для школярів та студентів.

До заходу долучилося близько 100 учасників з області, і навіть, завітали гості з Южноукраїнської гімназії №1 Миколаївської області. Зібралися команди з Добровеличківського навчально-виховного об'єднання "СЗОШІ І-ІІІ ступенів – ЗОШ І-ІІІ ступенів - ДНЗ", Олександрівської ЗОШ №2, а також таких навчальних закладів нашого міста, як, НВО ЛШДНЗ «Вікторія-П», НВО № 6, ЗОШ №2, гімназії імені Тараса Шевченка, альтернативної школи «Крок», НВО №18, НВО №24, Кіровоградського колегіуму, Кіровоградської гімназії нових технологій навчання, і звичайно ж курсанти академії. Всього 20 команд, які створювали свої робото-моделі.

З привітаннями до учасників звернувся начальник академії, доктор технічних наук, професор Сергій Неділько: «Шановні учасники змагань, ви живете в період бурхливого розвитку ІТ-технологій. Це той час, коли кожен з вас має шанс вже у 20 років стати мільйонером, розробивши свій стартап у галузі ІТ. Сподіваюсь, що участь у подібних заходах наблизить вас до мети». До слів Сергія Миколайовича приєдналася Олена Сокоренко, яка прийшла привітати учасників змагань від імені обласного управління освіти.
Програма семінару включала обговорення питань конструювання та програмування роботів-сумо, ознайомлення з правилами участі у змаганнях, конструювання та програмування власних роботів-сумо, проведення навчальних змагань та участі у та майстер-класах з польотів дронів.

«Битви роботів-сумоїстів – це один із видів традиційних конкурсів, які проводяться серед школярів, що займаються робото конструюванням з використанням роботизованих навчальних конструкторів ЛЕГО», - пояснює керівник Центру робототехніки академії, кандидат педагогічних наук Оксана Задорожна.
А якими захопливими можуть виявитись ці змагання – учасники та глядачі переконалися на власні очі. І хоч діти, які брали участь у змаганнях, мали абсолютно різний досвід у використанні конструкторів, освоїлися швидко та продемонстрували гарні результати у створенні робочих моделей. Й дуже емоційно вболівали за своїх робото-спортсменів.

Завдання робота полягало у тому, щоб виштовхнути робота-суперника за межі рингу. В процесі змагання учасники команди вже не мають впливу на модель. Усію стратегію і тактику потрібно було передбачити заздалегідь і запрограмувати робота так, щоб від моменту ввімкнення він самостійно був здатен подолати суперника.

Враховуючи, що захід мав в першу чергу навчальну мету, навмисно не згадуватиму про переможців. Сподіваюся, що кожен відчув себе на крок ближче до поставленої мети освоєння програмування та роботоконструкторів.

Разом з тим, хочеться виразити особливу вдячність вчителю інформатики Комунального закладу "Добровеличківське навчально-виховне об'єднання "Спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" та керівнику гуртка «Технічне конструювання» Калашнику Юрію Олександровичу за допомогу в організації освітнього семінару-хакатону "RoboSumo". Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю! А учасникам змагань хочеться побажати не зупинятися та впевнено йти до своєї мрії, опановуючи сучасні знання та технології!

Олена Ковальова



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!