​Чи збільшаться доходи в нових об’єднаних громадах?

29.03.18, 10:00
Новопразька громада
Новопразька громада

Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, провів днями прес-конференцію, що була присвячена весняним виборам у трьох об’єднаних територіальних громадах на Кіровоградщині.

Нагадаємо, що 29 квітня пройдуть перші вибори у Дмитрівській сільській, Приютівській селищній та Новопразькій селищній об’єднаних територіальних громадах. Директор Центру Олег Яременко розповів журналістам, що після виборів громади отримають чималі можливості, зокрема субвенції за різними напрямками.

Дмитрівська громада
Дмитрівська громада
- Нові об’єднані громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою – після виборів фінансування йтиме за схемою прямого дворівневого розрахунку – від держави безпосередньо громаді. В бюджети ОТГ, крім доходів, що вони їх отримували раніше, зараховуватиметься тепер ще й 60% податку на доходи фізичних осіб, - підкреслив Олег Яременко.

За словами директора Центру, одним із показників спроможності громади є рівень доходів на одного мешканця громади, який можна порівняти до і після об’єднання.

Приютівська громада
Приютівська громада
- Якщо порівняти дохід на одного громадянина до і після виборів, то можна побачити, що у Дмитрівській громаді до об’єднання ця сума складає 3 097 грн., а після виборів складатиме 5 132 грн. У Новопразькій громадя до об’єднання сума доходу на одного мешканця складає 1 139 грн., а складатиме 2 523 грн. І також зросте сума у Приютівській громаді – до об’єднання вона складала 1 241 грн., а після виборів складатиме 3 082 грн., - розповів Олег Яременко.

Власне, для громад із невеликою кількістю населення переважну частину видатків складають видатки на управління, тобто на зарплатню працівників ради. Фактично, лише починаючи з п’яти тисяч населення структура видатків стає більш оптимальною та забезпечує задоволення потреб мешканців. На сьогодні середня кількість населення в ОТГ на Кіровоградщині складає приблизно 6700 осіб.

Витрати бюджетів
Витрати бюджетів
Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання від Центру розвитку місцевого самоврядування, телефонуйте будь ласка за номером: (0522) 32-02-86 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!