Що необхідно знати продавцю нерухомого майна

20.04.18, 12:00

Якщо ви прийняли рішення про продаж нерухомого майна (квартири, будинку, землі, офісу, садового будинку, тощо), вам необхідно знати декілька важливих речей, які допоможуть вам зорієнтуватись, які саме документи потрібно.

Перше, і головне – документ, що підтверджує ваше право власності на цей об’єкт. Як правило, це може бути свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір міни, купівлі-продажу або дарування, державний акт на землю. Але може бути і інший документ.

Також, важливий момент, в якому році право власності набуто, від цього залежить яким чином воно зареєстровано. Якщо до 2003 року, то реєстрація проходила в БТІ в книгах, після 2003 року вже з’явився електронний реєстр прав власності, який вели реєстратори БТІ, потім додався Реєстр правочинів, інформацію в який вносили нотаріуси, а в 2013 році запрацював Державний реєстр речових прав, який об’єднав в собі реєстрацію права власності на всі види нерухомого майна, включаючи земельні ділянки, реєстрацію обтяжень, іпотек та інших речових прав, таких, як, оренда. Одним словом, нюансів, пов’язаних з реєстрацією надзвичайно багато і краще допоможе вам розібратись з цим питанням нотаріус, адже без реєстрації права власності продати майно неможливо.

Наступне питання – техінвентаризація. Звичайно, краще перед продажем замовити новий технічний паспорт, в якому буде відображена актуальна інформація про технічний опис об’єкта. Але якщо в документі, що підтверджує право власності зазначено достатньо даних про технічні характеристики об’єкта та продавець гарантує, що самочинні переобладнання, перепланування, добудови, перебудови, реконструкції щодо майна та/або його складових частин не здійснювалися, то за домовленістю Сторін, технічна інвентаризація майна перед його відчуженням може не проводитись.

Ціна нерухомого майна – це певна грошова сума, що відповідає договірній вартості та повинна бути сплачена покупцем продавцю. Цивільним кодексом України визначено, що ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Але з введенням в дію Податкового кодексу України, під час проведення операцій з продажу та обміну об’єктів нерухомості між фізичними особами, для посвідчення відповідного договору з’являється необхідність в оціночній вартості такого майна. Адже, дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта. Також необхідно враховувати, що якщо продавець — фізична особа, то він зобов’язаний подати річну податкову декларацію та відобразити дохід від продажу у декларації. У разі, якщо у податкової виникнуть сумніви щодо розмірів сплачених податків, вона має право на проведення перевірки. Якщо ж перевіркою податкової буде виявлено, що податки було сплачено не в повному обсязі (у тому числі у зв’язку із заниженням вартості майна), внаслідок чого держава недоотримала надходження в бюджет, то компенсувати різницю несплачених коштів та сплачувати штраф буде платник податків, тобто продавець. Тому дуже уважно віднесіться до цього питання.

Також, вам необхідно знати, що в паспорт необхідно вчасно вклеїти фото ( в 25 та 45 років), інакше паспорт недійсний і прикро коли по цій причині відкладається посвідчення договору. Податковий номер (код) повинен бути обов’язково в оригіналі, з мокрою печаткою. Якщо громадянин з якоїсь причини не отримував код, є певна процедура, яка підтверджує відмові від отримання кода.

Під час продажу, нотаріус також перевіряє чи не є це майно спільною сумісною власністю подружжя і тоді вимагається згода другого з подружжя на продаж такого майна.

Важливе питання при продажу – права неповнолітніх на це майно. Якщо неповнолітня дитина власник, або має право користування таким майном, то договір укладається тільки з дозволу органів опіки та піклування.

Звичайно, в коротенькій статі неможливо надати консультацію на всі випадки життя, відобразити всі важливі моменти, які супроводжують договір купівлі-продажу, тому єдине правильне рішення, якщо ви вирішили продати майно – завітайте на консультацію до нотаріуса, який вивчить вашу конкретну ситуацію, зорієнтує на перелік документів, які необхідно зібрати саме в вашому випадку, заздалегідь перевірить ваші документи на предмет відсутності помилок та наголосить на десятки нюансів. Адже саме нотаріус перед посвідченням договору купівлі-продажу дає правову оцінку документам, перевіряє майно на відсутність заборон, арештів, іпотек, прав третіх осіб, роз’яснює вам наслідки, ризики такого договору.

Завжди повторюю своїм клієнтам: нотаріус, як лікар, він повинен знати всі нюанси про вашу ситуацію і тоді знайдеться вирішення будь-якого питання.

Записатись на консультацію можна за телефоном 24 78 74 або завітати за адресою: місто Кропивницький, вулиця Гоголя, 95/46, квартира 27.

Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!