​EU4Business: європейський поштовх для українського бізнесу

25.05.18, 10:00

Рівень розвитку малого та середнього бізнесу багато в чому визначає рівень життя та економічної успішності країни у ХХІ ст. У країнах Європейського Союзу малі та середні підприємства створюють близько двох третин робочих місць, в той час як у пострадянських країнах цей рівень є близьким до 50%. Для того, щоб зменшити цю розбіжність і стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу у своїх східних сусідів, Євросоюз у партнерстві з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку ініціював програму EU4Business.

EU4Business – серія проектів і програм, фінансованих Європейським Союзом, які надають малим і середнім підприємствам доступ до фінансових ресурсів, європейських ринків або знань. Серед іншого, у рамках ініціативи проводяться тренінги, семінари, організовуються торгові делегації до ринків ЄС; бізнесмени отримують консультації від галузевих експертів і технічну підтримку, підприємства - інвестиції та кредити на ведення бізнесу. Окрім того, ініціатива сприяє діалогу між урядом і бізнесом, а також - між підприємствами ЄС та Східного Партнерства.

Ініціатива діє у країнах Східного Партнерства – в Україні, Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдові. За попередній період програми (2009-2016 рр.) 1,5 млрд. євро було надано підприємцям у вигляді кредитів від регіональних банків-партнерів. Завдяки цим кредитам було створено 10 тисяч нових робочих місць. Окрім того, 20 тисяч людей пройшли навчання у рамках програм ініціативи. Підприємства країн, що приєдналися до зони вільної торгівлі з ЄС (Україна, Грузія, Молдова) мають доступ до додаткової фінансової підтримки у вигляді грантового фінансування загальною сумою близько 200 млн. євро.

Михайло Ганчук, директор "ПромАвтоматика Вінниця" - один із багатьох підприємців, якому вдалось покращити роботу своєї компанії за допомогою "EU4Business". У рамках програми "Консультування малого бізнесу" спеціалістиЄвропейського Банку Реконструкції та Розвитку допомогли підприємцю реорганізувати компанію. Зокрема, вони запровадили систему фінансової мотивації та впорядкували роботу відділу прямих продажів. Наслідком цієї співпраці стало зміцнення репутації компанії та збільшення ефективності її роботи.

Однією із основних програм EU4Business є створення мережі центрів підтримки бізнесу у регіонах. В Україні діє 15 центрів, що були відібрані під час відкритих конкурсів серед місцевих організацій підтримки бізнесу. На їх діяльність виділено бюджет обсягом 40 мільйонів євро. Повний перелік українських центрів підтримки бізнесу представлений на карті.

За словами Віолети Комаркової, менеджера з комунікацій організації Клуб Ділових Людей, що був обраний вінницьким центром підтримки бізнесу, партнерство з EU4Business дозволило розширити штат, заходи і послуги, що надавала організація. Відтак, збільшилися плани та можливості Клубу. З серпня 2017 року, у рамках співпраці з EU4Business, вінницький центр підтримки бізнесу провів 5 заходів, серед яких галузеві бізнес-форуми, тренінг для жінок у бізнесі та тренінг для експортерів. «Завдяки цим заходам, ми формуємо довіру до міжнародних структур і створюємо “гарну картинку” можливостей для бізнесу», – підсумовує Віолета.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!