Про реформу місцевого самоврядування та регіональну політики йшлося сьогодні у Кропивницькому

14.06.18, 20:16

Важливий форум пройшов сьогодні у Кропивницькому. Це вже друге місто приймало учасників та спікерів найбільш масштабної обласної події, що присвячена реформі децентралізації. Участь у ній взяли біля двохсот представників органів місцевого самоврядування із Кіровоградської та Черкаської областей, а також спікери та запрошені із інших областей України та зі столиці.

Сергій Кузьменко
Сергій Кузьменко
Відкриваючи Форум із вітальним словом, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко зазначив, що децентралізація – найперспективніша реформа в Україні, яка дає державі можливість розвиватися. Керівник області звернув увагу присутніх на кілька важливих аспектів проведення змін у системі місцевого самоврядування. Зокрема, він зауважив, що процес створення об’єднаних територіальних громад є винятково добровільним.

- Впроваджуючи реформу, ми ставили собі за мету: жодного адміністративного тиску не повинно бути. Ми повинні знайти мотивацію для жителів сіл, селищ чи міст об’єднуватися з громадами інших населених пунктів, щоб у перспективі зробити свою територію більш успішною, - наголосив голова облдержадміністрації.

Під час вступної частини виступили також голова облради Олександр Чорноіваненко та міський голова Кропивницького Андрій Райкович. Обидва підкреслили важливість та актуальність втілення реформи децентралізації для Кіровоградщини. Роботу форуму продовжили пленарні сесії за участі генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Сергія Шаршова, народних депутатів України, представників Черкаської ОДА, а також радників міжнародних програм підтримки, керівників об’єднаних територіальних громад області, експертів.

Сергій Шаршов
Сергій Шаршов
Зокрема, Сергій Шаршов презентував результати Моніторингу, який щомісяця проводить Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. У тому числі він розповів про втрачені можливості, що їх несуть ті громади, які досі не об’єдналися.

- На прикладі громад Завалівської, Новостародубської та Боківської (Кіровської) громад добре видно, скільки грошей вони могли б отримати, якби кожна свого часу об’єдналася. Сумарна втрати тільки субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад за три роки – понад п’ятдесят мільйонів гривень , - продемонстрував Сергій Шаршов.

Виступив на Форумі і Юрій Ганущак, координатор з правових питань, Центральний Офіс Реформ. Експерт навів метафору, відповідно до якої громади, які стали першими на шлях об’єднання, поїхали далі у купе класу люкс, наступні – у купе, а нинішнім вже лишається «плацкарт».
Юрій Ганущак
Юрій Ганущак

- Держава не може терпіти кількох систем паралельно. На часі – відхід від добровільного об‘єднання, і бажаючим варто поквапитись, поки є місця хоча б у «плацкарті», - підкреслив Юрій Ганущак. Тим же, хто буде й далі відтягувати об’єднання, на його думку, загрожує йти взагалі пішки.

Також у другій панелі виступив директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду, Олег Яременко. Він нагадав, що Центр розпочав роботу у квітні минулого року і тоді став першим в Україні, який відкрив свої двері для надання консультацій і різнопланової допомоги органам місцевого самоврядування та ОТГ.

- За підсумками 2017 року ми можемо сказати про такі результати нашої роботи, як проведення майже двохсот заходів для більш ніж чотирьох тисяч людей. Серйозну роботу проведено із розробки стратегій розвитку для трьох громад. Майже чверть наших заходів пройшли у форматі виїзних консультацій у районах та селах. Ще чверть - у форматі навчальних семінарів, адже команди об’єднаних громад потребують нових навичок з управління фінансами, комунікацій, муніципальних послуг , - розповів Олег Яременко.

За його словами, Центр надавав минулого року супровід восьми громадам, в яких відбулися перші вибори, а також двом громадам, які стали торік на шлях об’єднання. Також експерти закладу займалися підвищенням спроможності тринадцяти громад, які отримали від наших фахівців навчання, поради та іншу підтримку. У трьох громадах почалася робота із розробки Стратегій (це Соколівська, Ганнівська та Великосеверинівська ОТГ).

Олег Яременко
Олег Яременко
- Що стосується поточного року, то з січня місяця по сьогодні Центр вже провів рівно 100 заходів. Таким чином Кіровоградський ЦРМС займає третє (!) місце серед центрів інших областей по кількості проведених заходів. Делегації із Кіровоградської області навесні побували на навчанні та із візитами у Житомирі, Дніпрі та Миколаєві. Найближчим часом плануємо візит в Одесу у Запоріжжя. Навзаєм ми прийняли делегації із трьох областей України, які дізнавалися про досвід роботи ОТГ на Кіровоградщині. Таким чином тільки за ці п’ять з половиною місяців охоплено роботою біля 2000 осіб , - прозвітував Олег Яременко про роботу центру.

Цього року очікується, що, завдяки спільній роботі органів місцевого самоврядування, всіх програм і проектів, що втілюються на Кіровоградщині, а також, у першу чергу, завдяки добровільній ініціативі місцевих мешканців наша область до кінця року матиме до десяти нових ОТГ. Центр допомагатиме цим та іншим громадам створювати проекти місцевого та регіонального розвитку (орієнтовно це буде 12 програм). Також заплановано проведення Школи управлінням проектним циклом, завершення створення чотирьох Стратегій розвитку та шести проектів міжмуніципального співробітництва.

Наприкінці виступу Олег Яременко нагадав, що восени-взимку у місті пройде Форум регіонального розвитку, щоб і запросив присутніх долучатися до розбудови Кіровоградщини, накопичення найкращих практик та втілення найкращих здобутків реформи децентралізації на користь людям.

Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду, постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!) від Центру розвитку місцевого самоврядування, телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).

Фото - Олена Карпенко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!