​Кропивничани готові вирішувати соціальні проблеми бізнес-методами

21.06.18, 14:00

Столярний цех, швейна майстерня, дизайн-школа, зелений хутір, жіночий хаб, клуб спортивного туризму – такі соціальні підприємства можуть з’явитись у Кропивницькому вже незабаром, адже 19-го червня майже шість десятків підприємців, громадських активістів, викладачів, митців, айтішників, журналістів зібрались у креативному просторі KOWO на «гараж ідей» для соціального підприємництва.

Учасники заходу під керівництвом тренера, менеджера з розвитку бізнесу консалтингової компанії CIVITTA Тараса Думенка, намагалися з’ясувати, що таке соціальне підприємництво, як наблизити свою роботу до цієї економічної моделі, як заробляти і водночас вирішувати соціальну проблему.

З-поміж найбільш гострих проблем звучали: освіта для дітей-сиріт, розвиток спорту і туризму, вимирання села, нестабільна діяльність громадських організацій. Учасники «гаража ідей» також переймалися тим, що літні люди не мають доступу до освіти і дозвілля, а жінки в декреті не мають змоги самореалізовуватися, діти мусять проводити літо на асфальті, підлітки не мають змоги підзаробити хоча б на кишенькові витрати. Говорили і про те, що в місті бракує книгарень, сучасних просторів та інтерактивних заходів для книголюбів. Болить кропивничанам і атмосфера зневіри у власні сили, пригнічений настій, небажання брати свою долю у власні руки.


«Кропивницький приємно вразив тим, що чимало учасників гаража ідей прийшли добре підготовленими. Вони ставили конкретні запитання щодо соціального підприємництва, сперечалися, не заспокоювалися, поки не отримували детальних роз’яснень. Багато-хто вже має ідеї і навіть практику соціального бізнесу, - поділилася Леся Ярошенко, інформаційний менеджер проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу». – У Кропивницькому вже є осердя активістів, які хочуть жити в місті, де кожен, незалежно від специфіки фізіології, світосприйняття чи інтересів матиме роботу, повагу і гідний відпочинок».

«Коли бачиш, що суспільство, і час в якому ти живеш, народжує такі ідеї, як соціальне підприємництво, розумієш, що у покоління є майбутнє, тому що цей час дає сприятливий грунт для реалізації дуже важливої потреби людини - бути людиною, - коментує участь у «гаражі ідей» соціальна підприємиця Олена Калтигіна.

«Дякую, що запросила на цей захід! Цікаво! Щось нове! Актуально! Мотивуюче! Спікермолодчина, тримався та відбивався від нас – тих, хто задавав багато питань і не міг ніяк второпати різницю між соціальним підприємництвом і громадською організацією та благодійникам. Але, на щастя, всі таки зрозуміли, що це таке - «соціальне підприємництво», - ділиться враження Марія Соловйова, громадська активістка.

Автори найбільш переконливих ідей отримали запрошення на хакатони. Дводенні інтенсиви, які допоможуть перетворити ідеї на моделі соціальних підприємств, пройдуть у вересні-жовтні в Києві, Львові, Запоріжжі та Одесі.

«Гараж ідей» відбувся в межах проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілює консорціум із семи організацій громадянського суспільства України, Литви та Латвії на чолі з Українським форумом благодійників.Упродовж червня-липня 2018 року «гаражі ідей» відбудуться у 12 містах України. Регіональний партнер проекту у Кропивницькому – громадська організація «Прес-клуб реформ».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!