Лікування туберкульозу - під наглядом соціальних працівників

24.07.18, 14:00
Оксана Шершень
Оксана Шершень

На Кіровоградщині наразі під ДОТ-супроводом у соціальних працівників Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» перебуває 280 пацієнтів із чутливим та мультирезистентним туберкульозом.

- ДОТ - DirectlyObservedTreatment – це безпосереднє спостереження за лікуванням. Тобто хворі на туберкульоз перебувають під контролем наших соціальних працівників. Вони щодня приносять їм протитуберкульозні препарати, запитують про їхнє самопочуття, відстежують побічні реакції, контактують із фтизіатрами, - розповідає координатор напрямків проекту «100% життя та якісних послуг», що реалізує КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Оксана Шершень.

Серед клієнтів благодійної організації – уже є ті, які успішно вилікували хворобу.

- Валентина проживає у районному центрі. Захворіла на туберкульоз, перебуваючи у декретній відпустці. Все почалося із болю у м’язах та кістках. Вирішила пройти обстеження. У лікарні дівчині діагностували туберкульоз. Два місці лікувалася у протитуберкульозному диспансері. Потім результати аналізів показали, що вона абецельована, тобто безпечна для оточуючих. Валентину перевели на амбулаторне лікування чутливого туберкульозу підтримуючої фази. Ліки додому приносила соціальний працівник, яка і контролювала їх вживання та відстежувала побічні реакції. Жінка була зацікавлена в одужанні, приймала ліки, добре харчувалася. Паралельно обстежили і дитину – туберкульозу не виявили. Проте для профілактики дитина пропила курс необхідних препаратів. Зараз пройшло чотири місяці, як Валентина пропила призначені медиками ліки. Вона здала аналізи – результати хороші. Надалі жінка пообіцяла вчасно проходити обстеження, стежити за своїм харчуванням та способом життя, щоб не ослаблювати імунітет, який в такому випадку може легко вхопити паличку Коха, - розповідає про свою клієнтку соціальний працівник проекту «100% життя та якісних послуг» Людмила.

Туберкульоз виліковний, переконані фахівці, головне вчасно розпочати лікування і прислухатися до порад медичних та соціальних працівників.

Матеріал підготувала: Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!