Дитина знайшла шприц і вкололася: чи є ризик інфікування ВІЛ?

01.08.18, 14:00

«Моя дитина гралася на дитячому майданчику, де знайшла шприц і вкололася. Порадьте, що мені робити? Чи є ризик інфікування ВІЛ?»

З таким питанням нещодавно до нашої оранізації звернулася жителька Кропивницького Марина. Наші соціальні працівники одразу надали необхідну консультацію, заспокоївши жінку. Проте такі випадки не поодинокі. Тому про постконтактну профілактику спілкуємося – з головою правління Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Юлією Чабанюк.

Постконтактна профілактика - це вчасно розпочатий короткочасний прийом антиретровірусних препаратів для зниження ймовірності інфікування ВІЛ після підтвердженого контакту з біологічними рідинами, що містять ВІЛ. Заходи постконтактної профілактики – це надання першої допомоги (екстрена профілактика), консультування та оцінка ризику інфікування, тестування на ВІЛ (у перші 72 години та через три місяці від дати можливого інфікування), призначення курсу антиретровірусних препаратів.

- У разі якщо дитина вкололася голкою шприца, важливо надати першу допомогу після можливого контакту з ВІЛ. Це необхідно розпочати негайно після контакту. Потрібно скоротити час контакту з інфікованими біологічними рідинами та правильно обробити місце контакту, знизивши тим самим ризик інфікування. Заходи екстреної профілактики після контакту з ВІЛ залежать від типу контакту. Якщо це ушкодження шкірних покривів, то слід добре промити ушкоджену ділянку водою з милом, при цьому не можна її терти. Бажано спровокувати витікання крові. Тому акуратно надавити на шкіру навколо ушкодженої ділянки, але в жодному разі не слід натискати на саму рану. Краще, це зробити під струменем води. Потім слід протерти місце ураження ватним тампоном, змоченим одним із дезінфектантів. Наприклад, 70% розчином етилового спирту, 5% розчином йоду при порізах, 3% розчином перекису водню або антисептиком на водній основі, - наголошує Юлія Чабанюк, додаючи: дуже важливо перевірити чи все-таки був факт проколу - чи є сліди проколу на шкірі, чи дитина просто тримала в руках використаний шприц.

Після вжиття заходів екстренної профілактики протягом перших 24 годин після ризикованого випадку (не пізніше 72 годин для одержання професійної медичної допомоги), необхідно звернутися до Кіровоградського облансого центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД. Адреса закладу: м. Кропивницький, вул. Комарова 1, (з 8.00 до 15.00).

- Ризик інфікування ВІЛ має оцінюватися досвідченим фахівцем з лікування ВІЛ-інфекції. Важливо знати, чи підтверджена наявність ВІЛ-інфекції в можливого джерела інфікування або лише припускається. У людини, що зазнала ризику інфікування, уточнюють, які заходи першої допомоги вже було вжито. В обов’язковому порядку буде проведено тестування на ВІЛ особи, яка ймовірно мала контакт з ВІЛ. Тестування проводиться кваліфікованим медичним працівником за згодою клієнта відразу при зверненні за допомогою до Центру СНІД або кабінету Довіри (у перші три доби з моменту контакту з потенційно інфікованою біологічною рідиною). До того ж, не варто викидати шприц, - зазначає Юлія Чабанюк.

З метою профілактики лікарем призначається профілактичний курс антиретровірусних препаратів. Починати постконтакту профілактику АРВ-преператами потрібно якомога раніше, переважно в перші дві години, але не пізніше 72 годин після небезпечного контакту. Лікар-інфекціоніст призначає наступне медичне спостереження. ВІЛ-інфекція має «період вікна», під час якого важко визначити, чи все таки відбулось інфікування на ВІЛ. Тому для виключення інфікування, через три місяці особа, яка мала контакт з ВІЛ, має пройти ще одне тестування на ВІЛ. Негативний результат на ВІЛ говорить про те, що інфікування не відбулось. Більш детальну інформацію можна отримати, зателефонувавши до Національної лінії телефону довіри з проблеми ВІЛ/СНІД: 0 800 500 451.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Матеріал підготувала: Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» 099 65 73 923 Semenenko_vik@ukr.net



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!