​Можливості аграрних розписок розширилися

03.09.18, 12:00

Нещодавно вінницьке сільгосппідприємство «Органік-Д» оформило аграрну розписку, яка посприяє йому у вирощуванні моркви. Її особливість полягає в тому, що вперше цей інструмент кредитування використовується для отримання послуг. Зокрема, у цьому випадку їх надає агрохімічна лабораторія PrimeLabTech (PLT).

Тривалий час українські сільгоспвиробники використовували аграрні розписки для поповнення власних фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Необхідність у них особливо гостро відчували малі та середні господарства в період посівних та збиральних кампаній. Тепер можливості нового інструменту кредитування значно розширилися, що засвідчує його гнучкість та доступність у використанні.

«Органік-Д» - молоде господарство. Воно створене лише торік і належить до розряду малоземельних: обробляє близько 100 гектарів. Переважно це орендовані землі. Спеціалізуватися вирішило на вирощуванні коренеплодів – моркви та буряку.

- Основну увагу приділяємо моркві, - зазначив директор сільгосппідприємства Вадим Кричковський. – Ні для кого не секрет, що це високорентабельна культура. Якщо при її вирощуванні дотримано всіх необхідних технологій, вона дає хороший врожай. До того ж у нас є побудоване овочесховище на 3 тис. тонн коренеплодів. Тому ми оформили аграрну розписку саме під моркву, оскільки впевнені в її виконанні.

На думку керівника сільгосппідприємства, для цього є всі підстави. На безполивних землях він очікує хорошого врожаю моркви: передбачається, що з кожного гектару її зберуть близько 40 тонн.

Втім, «Органік-Д» робить ставку не лише на високі врожаї, але й на якість продукції. Тут ретельно вивчають можливості органічного землеробства і те, наскільки воно може бути застосоване для цього господарства. В якості експерименту 20% всієї продукції вирощується за екологічно чистою технологією.

- Ми використовуємо багато органічних добрив та біопрепаратів, - розповів Вадим Кричковський. – Ця технологія більш витратна і вимагає постійного контролю за станом ґрунту і за тим, як на нього впливають добрива.

Займатися точним землеробством «Органік-Д» допомагає лабораторія Prime Lab Tech. Партнерські стосунки між ними встановилися з початку нинішнього року.

- Без лабораторії ми не можемо обійтися, - наголосив директор сільгосппідприємства. – Для контролю за якістю ґрунту з кожної ділянки необхідно кілька разів робити відбори зразків лише впродовж одного року. Це дозволить побачити динаміку поліпшення чи погіршення якості землі. Саме такі послуги нам і надає PLT. І саме тому ми були зацікавлені оформити нашу співпрацю через аграрну розписку.

PrimeLabTech також належить до розряду молодих суб’єктів господарювання. Хоч вона і розташована в Київській області, та послуги надає аграріям усієї України. У переліку цих послуг, зокрема, відбір зразків рослин та ґрунту, агрохімічне обстеження ґрунту та рослинна діагностика, агрохімічне обстеження тепличних ґрунтів та торфу, аналіз добрив. Лабораторія оснащена сучасним обладнанням.

- У нас у процесі підписання перебуває контракт з торговельними мережами, які орієнтовані на VIP-сегмент, - повідомила керівник відділу маркетингу PLT Ольга Дигун. – Це овочі та фрукти українського виробництва. І ми для цих торговельних мереж робитимемо експериментальні сертифікати за пакетом «Аналіз залишків пестицидів і нітратів».

Ольга Дигун уточнила, що з «Органік-Д» лабораторія підписала фінансову аграрну розписку. Причому вона була оформлена в спрощеній формі.

- Аграрна розписка посвідчується нотаріусом, і, як правило, треба мати два договори, - відмітила вона. – Один договір стандартний – на послуги, а другий – на аграрну розписку. Ми вирішили спростити цю схему для нашого клієнта та зробити один договір.

Вона вважає такий підхід перспективним, він дозволить спростити стосунки і з майбутніми клієнтами, які готові оформляти аграрні розписки.

Ще одна особливість «морквяної» аграрної розписки: її реалізація здійснюватиметься в два етапи.

- Ми збираємо проби ґрунту ще цього року, і ця робота буде оплачена «Органік-Д» з нинішнього врожаю моркви, - розповіла Ольга Дигун. – А частину проб ми робитимемо навесні наступного року, і вони «закриватимуться» врожаєм моркви 2019 року.

Обидва партнери наразі напрацьовують досвід роботи з новим інструментом кредитування. «Морквяна» аграрна розписка стала першою не лише для «Органік-Д», але й для лабораторії Prime Lab Tech. Вона привабила сторони простотою оформлення: посвідчення документів у нотаріуса забрало не більше однієї години. Хоча підготовчий період тривав довше, ніж очікували. Та це було зумовлено об’єктивною причиною. Ольга Дигун пояснила її так:

- Ми перша компанія, що надає клієнтам можливість користуватися нашими послугами під аграрну розписку. Тому довелося брати до уваги всі ризики, з якими стикаємося. Насамперед, думали про те, що робити з курсовою різницею. Бо ми бачили, що курс долара зростає і не відомо, наскільки він із часом зросте. А аграрна розписка прив’язана до гривні. Також ми прив’язані до врожаю наступного року. Ми розуміємо ці ризики і свідомо йдемо на них.

Керівник відділу маркетингу PLT також повідомила, що всі ці питання обговорювали з фахівцями Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» й отримували від них належну консультацію, за що їм дуже вдячні. В результаті це посприяло укладенню договору з «Органік-Д». І додала:

- Ми хочемо й надалі працювати з аграрними розписками. Сподіваємося, що ще цієї осені укладемо такі договори. Нам дзвонять на «гарячу лінію» та повідомляють про своє бажання оформити аграрну розписку. Тобто частина господарств уже перебуває в процесі ухвалення рішення.

Новий інструмент кредитування в нашій країні впроваджується з 2014 року. Цим займаються Проект IFC «Аграрні розписки в Україні», Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство юстиції. Робота здійснюється за сприяння Швейцарського Уряду.

Згідно з даними Проекту IFC, станом на 27 серпня вже виписано 674 аграрні розписки на 4,3 млрд. гривень. Із цієї суми 2,458 млрд. гривень припадає на товарні аграрні розписки і 1,842 млрд. гривень – на фінансові.

- Кампанія по збиранню врожаю, що триває, та наступні осінні польові роботи змушують сільгоспвиробників більше уваги звертати на аграрні розписки та активніше користуватися їхніми можливостями, - зазначила керівник Проекту IFC Хелен Фейрлемб. – Практика вже довела їхню перевагу. І той факт, що аграрні розписки успішно працюють уже по всій Україні, підтверджує це.

Микола ЛУГОВИЙ,

Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!