​Український погляд на національно-визвольні змагання. У Кропивницькому презентували чергову книгу про історію міста та області

26.11.18, 10:00

Історія нашого міста ховає в собі ще багато таємниць та невідомих фактів, які часом відкривають його з зовсім несподіваного боку. Менше місяця тому, у Кропивницькому презентували книгу “Таємниці Байгорода Юрія Яновського”, яка розповідає про народне повстання 1919 року на території нашого міста. А вже 21 листопада кропивничани отримали ще одну книгу, пов'язану з темою національно-визвольних змагань - “Роки боротьби 1917-1922 рр. на Єлисаветчині. Український погляд. 1917-1918 Початок революційної стихії”, презентація якої відбулась в приміщенні обласної філармонії.

Радянська історіографія подавала події Громадянської війни виключно як війну “червоних” проти “білих”, звеличуючи при тому Червону армію та більшовицьку ідеологію. Після розпаду СРСР, погляд на події сторічної давнини майже не змінився, за виключенням того, що тоді все обернулось з точністю до навпаки — білогвардійські війська стали героями, а більшовицькі — зрадниками. Однак, під час громадянської війни вершились долі цілих народів, зокрема і українського, тож громадянська війна та її перебіг потребував свіжого та об'єктивного погляду. Позбувшись радянських догматів, українці нарешті почали вивчати перипетії столітньої давності з точки зору власної історії, та тих постатей, які її творили.

Презентована ж книга дає змогу зазирнути на сто років тому, та перенестись у вихор революційних подій безпосередньо на території тодішньої Єлисаветградщини. Роль таких книг у просвітницькому житті Кропивницького важко переоцінити, оскільки у часи Громадянської війни, територія нашого краю стала ареною боротьби численних політичних сил, які прагнули захопити владу. На сторінках нової книги, читачі матимуть змогу дізнатись про перебіг революційних подій не тільки на території Кропивницького, а й усієї Кірооградської області, починаючи від їх початку — Лютневої революції. Такий грунтовний погляд на історію нашого краю не є випадковим, адже українська революція 1917-1922 років обов'язкова для вивчення сучасними поколіннями, адже розбрат, який охопив тоді наші політичні сили, призвів до втрати державності. Помилки, які тоді допустила верхівка нашої держави, коштували нашому народу радянським поневоленням практично на ціле століття, а з відголосками радянської спадщини ми стикаємось і до нинішнього дня, намагаючись заново відновити багатовікову українську історію та культуру.

Безпосередньо під час самої презентації книги, гості заходу отримали нагоду дізнатись про ідею її створення, та послухати учасників авторського колективу. Юрій Митрофаненко — один із авторів книги, а також її упорядник, провів чудовий історичний екскурс, частково розповівши про зміст книги, та детальніше ознайомивши присутніх з історичною основою подій, які в ній описані. Своєрідною родзинкою книги є її різноплановість, адже в ній розповідається не лише про військові дії чи певні політичні сили, а й про інші складові громадського життя тогочасної Єлисаветчини. Наприклад, ще один член авторського колективу — Роман Базака, розповів про діяльність преси, а Марина Долгіх — про мистецьке життя на території нашого краю. Таке наповнення книги робить її ще більш привабливою, оскільки дає змогу відчути ті буремні роки і з точки зору культури та суспільства. Окрім цього, на презентації можна було дізнатись і про революційні події на території районів нашої області, зокрема про дослідження Василя Білошапки революційного руху у Світловодському районі. Загалом, все це — лише невелика частина того, про що можна буде дізнатись зі сторінок книги.

До речі, дана книга є лише першою частиною із запланованої трилогії. Друга частина вже готується до свого випуску, а це значить, що зовсім скоро кропивничани отримають ще одну нагоду заглибитись у історію рідного краю. Тож, закликаємо всіх долучатись до подій нашого міста, пов'язаних з книговиданням, адже зацікавленість містян у культурному житті, надихає його представників на дослідження та вивчення рідного краю.

текст та фото - Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!