Вибір моделі економічного розвитку в умовах глобалізації

16.12.18, 10:00
https://www.facebook.com/thegooseishere/
https://www.facebook.com/thegooseishere/

Україні при виборі моделі економічного розвитку слід враховувати, що глобалізація є процесом закономірним і вплине на цей вибір. Вона має знайти власну ринкову мо­дель господарювання, адже не можна беззастережно ствер­джувати, що в майбутньому відбудеться цілковите зближення моделей ринкової економіки і в усіх країнах буде встановлено єдині економічні інституції [1, С.352]. Такі думки вже не раз висловлювалися, але вони є безпідставними. Навіть за глобалізації, поліпшення комунікацій, інтеграції торгівлі та фінансів різні країни винаходять нові економічні фор­ми, які стають їхніми визначальними ознаками. Якщо ці форми успішні, з часом їх запозичують інші країни, тобто новаторський процес, так само як і процес наслідування, є тим вічним рушієм, який зумовлює необхідність змін і зближення різних економічних моделей.

Відкрита економіка є важливою передумовою міжнаціо­нального руху капіталу, товарів і праці. Товарообмін між країнами стимулює товарне виробництво, рівень споживання і економічного зростання загалом. Для посилення міжнаціо­нального руху капіталу, товарів і праці країни-учасниці торговельних відносин намагаються ліквідувати бар’єри на його шляху. Вони узгоджують внутрішнє законодавство, створюють взаємовигідні умови міжнаціональних відносин, міжнародні фінансові та інші структури, наднаціональні органи управління і регулювання, тобто інтегруються для координації дій з метою розвитку національних економіч­них систем і піднесення рівня життя своїх громадян.

Економічна інтеграція є якісно новим етапом міжнаціо­нальних економічних відносин, який передбачає набли­ження і взаємопристосованість окремих національних економік. Визначається вона концентрацією і взаємопро­никненням капіталів, реалізацією узгодженої міждержав­ної економічної політики [2, С.352]. За останні п’ятдесят років інте­граційні об’єднання стали невід’ємним елементом відносин у світовій економічній системі. Вони мають регіональний характер і відрізняються особливістю та глибиною інтегра­ційних процесів, викликаних поглибленням і розширен­ням міжнаціонального поділу праці та глобалізацією еко­номічних і політичних перетворень. Поділ праці зумовлює диверсифікацію (розподіл між різними сферами, об’єкта­ми) виробництва товарів і послуг, посилення руху капіта­лу, створення міжнаціональних корпорацій, міжнаціо­нальних фінансових організацій, уніфікацію міжнаціо­нальних товарно-грошових відносин.

Інтеграційні процеси охопили країни з різним рівнем економічного розвитку на усіх континентах світу. Створен­ня інтеграційних об’єднань – один із засобів подолання господарських проблем, який дає змогу колективними зу­силлями пришвидшувати соціально-економічний розвиток. Натепер існує чимало регіональних інтеграційних об’єд­нань серед високорозвинутих країн, країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою. У високорозвинутих країнах інтеграційні процеси є інтенсивнішими, ніж у країнах, що розвиваються, чи в країнах з перехід­ною економікою. Показовими щодо вибору вектора інтег­рації для України є інтеграційні процеси в Європі.

Зважаючи на рівень еконо­мічного розвитку, сучасну Європу можна поділити на три економічні зони.

1. Зона ринкової економікиохоплює країни Західної Європи. Для ринкової зони характерними є відкритий рух капіталу, товарів, послуг, пошук праці, вибір місця проживання. Для господарських систем цих країн властивий високий рівень технологій обробних галузей, висо­ка частка обробних галузей у ВВП, високі продуктив­ність та етика праці, ефективність капіталовкладень, роз­винута конкуренція, відповідність макроекономічних показників, що сприяє зближенню національних еконо­мічних систем.

2. Зона першої стадії ринкуохоплює країни Цен­тральної Європи і Прибалтики. Для неї характерні віднос­но регламентований рух капіталу, товарів, послуг, пошук праці тощо. Економічним системам цих країн властиві не­високий рівень технологій обробних галузей, продуктив­ності, етики праці, ефективності капіталовкладень, кон­куренції, готовності до економічної інтеграції.

3. Зона передринкової стадіїохоплює країни Східної Європи. Для цієї зони характерні відносно регламентова­ний, інколи стихійний і нерегульований рух капіталу, грошей, товарів, послуг, пошук праці тощо. Господар­ським системам країн властиві низький рівень обробних галузей у ВВП, а також технологій, продуктивності праці, ефективності капіталовкладень, етики праці, конкуренції та готовності до економічної інтеграції з країнами зони ринкової економіки [5, С.485-486].

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Пік”, 2009. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

3. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – Кіровоград : ТОВ „Поліграф-Сервіс”, 2007. – 132 с.

4. Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

5. Заблоцький Б. Ф. Перехідна економіка : посіб. / Заблоцький Б. Ф. – К. : ВЦ „Академія”, 2004. – 512 с. (Альма-матер).

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!