Суб’єкти ринку продовольства та тенденції розвитку

15.01.19, 10:00

Враховуючи аграрно-промислову спрямованість більшості слаборозвинутих регіонів України, та наявність високоякісних природних (зокрема земельних) ресурсів, доречно навести характеристику та проблематику найбільш поширених видів продовольчих регіональних ринків.

Суб’єктами ринку продовольства є всі категорії сільськогосподарських підприємств і господарств, підприємства та організації громадського харчування, заготівельні організації, комерційні структури оптової і роздрібної торгівлі, аграрні біржі тощо. Ефективність їх функціонування визначається системою виробничих факторів, тобто системою умов (чинників), кожен з яких так чи інакше здійснює вплив на ефективність господарювання.

В узагальнюючому вигляді вони являють собою комплекс природнокліматичних, організаційно-економічних, науково-технічних, соціальних і політичних умов функціонування продуктивних сил і виробничих відносин.

Важливою проблемою виробництва конкурентоспроможної с/г продукції є забезпечення своєчасного виконання технічних операцій з дотриманням вимог агротехніки при зниженні трудових і матеріальних витрат. Наприклад, лише продовження терміну збирання ранніх зернових до 30 днів проти нормативних 10, призвело в 2001 та 2002 роках до втрат в розмірі 4 млн. т.

Низька ефективність сільськогосподарського виробництва призвела до того, що за останні 5 років рівень платоспроможності, тобто покриття термінових зобов’язань с/г підприємств ліквідними активами знизилась більш як у 120 разів. Майже 43% підприємств та господарств галузі закінчили попередній рік зі збитками.

Незадовільною залишається й державна кредитна політика. В 1999 році середня ставка відсотка за кредити, надані аграрному сектору перевищувала облікову ставку Національного банку України в 1.3 рази, в 2000 р. – в 1.8 разів, в 2001 – в 2.5, а в 2002 р. – в 3.5 рази. Середня ставка кредитування селян у 2002 році становила 25.3 %, а всередньому по економіці – 19.5 %.

Катастрофічного занепаду набули інвестиції до агропромислового комплексу. Якщо в 1991 році на 1 га сільськогосподарських угідь інвестиції в основний капітал виробничого призначення в сільському господарстві України у порівняльних цінах становили 290 грн., то 2000 році – лише 12 грн. Призупинення інвестиційного процесу зумовило істотне зменшення обсягів основних засобів виробництва, та обсягів виробництва зерна.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Технології продажу товарів / Роман Яковенко. – Кіровоград : Антураж А, 2003. – 212 с.

2. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – [Вид. 2–ге, випр.]. – Кіровоград : видавець Лисенко В.Ф., 2015. – 130 с.

3. Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!