​Ода рідному краю: у Кропивницькому відкрито виставку на честь 80-річчя від заснування області

21.01.19, 10:00

Цього року Кіровоградська область відзначає 80-річчя від свого заснування. ЇЇ було створено 10 січня 1939 року, указом Президіуму Верховної Ради СРСР, разом з Запорізькою та Сумською областями. За тим же документом, місто Кірово було перейменовано у Кіровоград, який, згідно з указом, став обласним центром новоутвореної області.

Чимало заходів відбуваються та анонсуються на честь цієї визначної дати, що є прекрасним стимулом для більш глибшого вивчення історії рідного краю. Одним з таких заходів, стало відкриття виставки під назвою “Степова Еллада. Живописна ода рідному краї”, що відбулась 17 січня в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Головні експонати виставки, звичайно ж, картини присвячені Кіровоградщині та її живописним місцям. Причому, на полотнах зображено як знайомі для кожного містянина локації Кропивницького, так і картини з найрізноманітніших куточків нашої області. Чорний ліс, Хутір Надія, Дендропарк, та ще багато інших визначних місць нашої області представлено на виставці. Варто відзначити той факт, що до переліку представлених 34 картин, входили роботи як уже знаних художників, так і початківців. Загалом же, дані роботи є лише невеликою частиною робіт, присвячених Кіровоградщині, які зберігаються у фондах обласного художнього музею. Тому, дана подія не буде одноразовим явищем, адже у майбутньому планується відкрити ще одну, більш розлогу виставку.

Оскільки відкриття виставки проводилось спільно з Державним архівом, окрім власне картин, під час виставки можна ознайомитись і з цікавими книгами та документами пов'язаними з Кіровоградською областю та її пам’ятками. Зокрема, номери газети “Кіровоградська Правда” за 1939 рік. А окрім того, ще й видання та фотоальбоми, в яких можна зустріти більш детальний опис деяких місць, які зображено на представлених картинах. Зважаючи на те, що основна мета виставки полягає у тому, щоб відкрити Кіровоградщину для її жителів, таке поєднання історії та живопису можна назвати напрочуд вдалим.

Можливо, в недалекому майбутньому Кіровоградська область змінить свою назву, однак напевно не так важливо, як буде називатись наша область, набагато головнішим є те, щоб ми усвідомлювали себе земляками, та одним єдиним народом. Історія потрібна, в першу чергу для того, щоб вчитись на помилках, та не повторювати їх у майбутньому. Наша ж область стала свідком багатьох подій, відображенням яких і стали експонати заходу. Тому, виставка “Степова Еллада. Живописна ода рідному краю” прекрасний привід для того, щоб почати цінувати та вивчати воістину багату історію нашого краю. Виставка функціонуватиме до 3 лютого, тож не втратьте нагоду ознайомитись з роботами талановитих художників та віднайти або заново відкрити для себе мальовничі куточки міста та області.

Олександр Нікітін




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!