​Чому не можна допустити зникнення футбольного клубу “Зірка”?

07.03.19, 14:00

Новина про те, що футбольний клуб «Зірка» припинив своє існування викликала певний резонанс у суспільному житті міста, а для вболівальників команди стала болючим ударом. Проте, щиро кажучи, такий розвиток подій спрогнозувати було не важко, тому фанати «Зірки», напевно, розуміли, що зняття клубу з чемпіонату — лише справа часу.

До того ж, останнім часом кропивницька команда демонструвала не найкращі результати, безнадійно йдучи на останньому місці у таблиці чемпіонату серед команд Першої ліги України. Однак, навіть зважаючи на те, що “Зірка” останнім часом нагадувала лише бліду тінь самої себе, уболівальники, хоч і з болем в серці, все ж ходили на стадіон підтримувати місцеву команду. Це є найкращим показником того, що футбол у Кропивницькому потрібен і не може просто так зникнути. До того ж, існування клубу, який хоч і не демонструє належні результати, все ж краще, аніж нічого. Отож, в рамках цього матеріалу спробуємо окреслити основні причини того, чому футбольний клуб “Зірка” повинен існувати.

Перша причина полягає у давній історії нашої команди. Нагадаємо, футбольний клуб “Зірка” було засновано у далекому 1911 році, що робить його одним з найстаріших в Україні. Для порівняння, такі гранди вітчизняного футболу як донецький “Шахтар” та київське “Динамо”, були засновані у 1936 та 1927 році відповідно. Лише цей факт демонструє те, що Кропивницькому є чим пишатись і клуб з такою давньою історією просто не має права зникнути з футбольної карти України. За свою, майже 110-річну історію, “Зірці” є чим пишатись і в плані результатів. Кропивницький клуб тричі вигравав Кубок УССР, у 1953, 1973 та 1975 роках. Так само, наша команда була триразовим переможцем Першої української ліги, у сезонах 1994/1995, 2002/2003, та 2015/2016 років. До речі, нинішня ситуація багато в чому схожа з подіями сезону 2002/2003 років. Тоді, після вильоту з Вищої ліги, “Зірка” незабаром, так само через недостатню кількість фінансування, і зовсім припинила своє існування. Після того, футбол у Кропивницькому відродився у 2008 році, після чого, “Зірці” знадобилось ще 8 років для того, щоб повернутись до Вищої ліги, та відповідно, до когорти найсильніших клубів України.

Друга причина необхідності існування професійного клубу у Кропивницькому полягає у спортивному бренді міста. Цілком справедливо саме футбол визнають найпопулярніших видом спорту, тому не варто недооцінювати роль спорту у творенні загального іміджу міста. До того ж, варто відзначити, що багато обласних центрів України не представлені своїми командами у найвищому українському дивізіоні, а деякі, і взагалі обділені існуванням клубів, які б демонстрували стабільно високі результати. Також існування футбольного клубу у Кропивницькому, це не тільки реклама міста, а ще й загалом місцевого футболу та гравців, що його представляють. Для вболівальників не секрет, що такі відомі вітчизняні гравці як Володимир Веремєєв, Валерій Поркуян, Вадим Євтушенко, Сергій Назаренко, Євген Коноплянка та ще багато інших, є нашими земляками, та зробили кропивницький футбол відомим на всю Україну. Не в останню чергу, завдяки цим гравцям, у Кропивницькому полюбили футбол, тому ще однією причиною існування футбольного клубу у нашому місті, є традиція ходити на стадіон. Для справжніх уболівальників нашого міста, підтримка місцевого клубу вже стала, навіть не традицією, а своєрідним ритуалом, про що свідчить вищезгаданий факт, що на “Зірку” продовжували ходити, нехай і не належним чином, навіть коли команда переживала не найкращі часи та демонструвала відверто провальні результати.

Ще однією важливою причиною є популяризація здорового способу життя та спорту загалом всередині нашого міста. Не дарма, ми згадали видатних футболістів Кропивницького, адже не може не тішити той факт, що практично кожне покоління було представлено тим чи іншим талановитим гравцем, грою якого захоплювались уболівальники далеко за межами міста. Це значить, що школа футболу у Кропивницькому завжди функціонувала на високому рівні, даруючи місту та країні загалом чергового талановитого виконавця. До того ж, юнацькі команди “Зірки” неодноразового займали призові місця на різноманітних турнірах в Україні, та, навіть, за її межами.

Напевно, можна віднайти ще безліч причин для доведення того, що футбол у Кропивницькому — це важлива складова життя міста, однак кожна з цих тез є своєрідною аксіомою, адже існування футбольного клубу у нашому місті має як історичне, так і соціальне підгрунтя, тому не потребує особливих доведень. Важливим є те, що фанати “Зірки” продовжують боротись за існування команди, свідченням чого є проведення різноманітних акцій та маршів, спрямованих на привернення уваги до зняття команди з чемпіонату. Насправді, така активність є дуже важливою. Показовим тут може бути приклад футбольного клубу “Суми”, який практично в унісон із “Зіркою” заявив про зняття команди зі змагань. Однак, завдяки згуртованості місцевих фанатів та активістів, проблема викликала резонанс у суспільстві і станом на даний момент, футбольний клуб “Суми” заявив про продовження участі у чемпіонаті. Приклад сумської команди дає надію на те, що і пауза у кропивницькому футболі також буде нетривалою і зовсім скоро наш стадіон знову заповниться вболівальниками, які підтримуватимуть свою улюблену команду.

текст - Олександр Нікітін, фото з сайтів - sport.ua, football.ua, xsport.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!