Марафон у день виборів: Третя інформаційна сесія

21.07.19, 16:00

Щоразу під час виборів - місцевих, парламентських, президентських - громадська організація "Прес-клуб реформ" проводить інформаційний марафон. Це серія прес-конференцій, під час яких політики та громадські діячі діляться із журналістами інформацією про те, як проходять вибори на Кіровоградщині. Сьогодні, 21 липня у Прес-клубі заплановано чотири прес-конференції, і перші три вже відбулися - наступні будуть о 18.00 сьогодні, а заключна п’ята прес-конференція по виборам відбудеться у понеділок 22 липня та почнеться об 11.00.

Відкрила третю інформаційну сесію у рамках Марафону у день Парламентських виборів координаторка Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич. Вона привітала присутніх та глядачів, які долучилися до ефіру онлайн, а також нагадала про перші дві інформаційні сесії та пообіцяла, що і наступні будуть публікуватися онлайн. Далі Вікторія передала слово спікерам та спікеркам.

Ігор Волков
Ігор Волков
Першим під час Марафону виступив заступник голови обласного штабу партії «Слуга Народу» Ігор Волков. Він озвучив явку виборців по області, яка станом на 12.00 склала 23,61%. Пан експерт прогнозує, що до вечорів явка буде вищою, а тенденція для старту здається нормальною.

Явка виборців у розрізі округів:

99 – 21,76%

100 – 23,58%

101 – 21,88%

102 – 26,05%

103 – 25,13%.

«В цілому по області вибори на Кіровоградщині проходять спокійно, без серйозних зафіксованих порушень. Разом з тим деякі моменти викликають занепокоєння», - підкреслив Ігор Волков. Він озвучив випадок в окрузі 100 у селищі Аджарка (ДВК 249), де автобусами підвозили військових, які після голосування показували свої бюлетені своєму керівникові. Також за словами Ігоря Волкова, керівництво військових суворо заборонило солдатам спілкуватися із експертами екзит-полу.

«Ми також зафіксували цікаву ситуацію у Бобринецькому районі, де на одній дільниці замість делегування трьох членів ДВК із скринькою до тих, хто голосує вдома, ходив тільки один. Наші активісти це зафіксували як порушення, і це порушення відразу виправили», - підкреслив Ігор Волков. Він наголосив, що команда партії «Слуга народу» уважно слідкує за ситуацією в окрузі №100, яка наразі викликає тривогу. На думку пана Ігоря, зарано говорити про якісь суттєві порушення, але можливо на 18.00 буде більше інформації. Що стосується округу №99, то ми дивимося уважно за динамікою явки на ДВК по Кропивницькому, передбачаємо, чи не буде «спалахів» активності.

Володимир Зайченко
Володимир Зайченко
Наступним виступав кандидат у народні депутати по 99-му округу Володимир Зайченко. Він наголосив, що наразі ситуація по дільницям у місті Кропивницький спокійна. Представники його штабу виїхали на одну з дільниць, де за попередньою інформацією ніби-то не могли знайти голову та секретаря, але про результати роботи мобільної групи по цій ДВК буде відомо пізніше. Сам пан Володимир проголосував біля 10.00 на своїй дільниці у центрі міста і спостерігав невисоку явку, на рівні 15%.

Зоя Лебідь
Зоя Лебідь
Наостанку інформацією про зафіксовані порушення та про курйози координаторка спостереження громадянської мережі «ОПОРА» Зоя Лебідь.
Голосування із собачкою
Голосування із собачкою
Вона в першу чергу показала кілька фото, які фіксують, як у кабінки для голосування виборці заходять з дітьми або з собачками. Але за словами експертки це не є значним порушенням.

Дитина у кабінці для голосування
Дитина у кабінці для голосування
Натомість пані Лебідь продемонструвала також фото із більш серйозними порушеннями. Зокрема, на ДВК №879 у Кропивницькому чоловік виносив два бюлетені. Чоловіка зупинили спостерігачі, а потім і представники поліції.
Чоловік намагався винести два бюлетені
Чоловік намагався винести два бюлетені
Пані Зоя каже, що інші порушення незначні, але постійні.
Чоловік намагався винести два бюлетені
Чоловік намагався винести два бюлетені
Зокрема, спроби проголосувати без паспорта або по закордонному паспорту. Також на дільниці у школі №3 не велися протоколи вранішнього засідання, що є обов’язковим, бо там фіксується кількість бюлетенів, які були станом на 8.00 у сейфі. Зараз там пишуть акт про порушення спостерігачі мережі «Опора».

Наступна прес-конференція у Прес-клубі реформ буде о 18.00 - не пропустіть! Нагадаємо, що ви можете підписатися на чат-бота "Помічник виборця", що був створений у рамках проекту. Просто тисніть на посилання https://m.me/427760384745537?ref=w6620707 - і далі натискайте на кнопку "Почати", щоб бути в курсі подій навколо виборів.

У цьому чат-боті зібрана інформації про партії, їхні програми та списки кандидатів, а також - окремо, по трьом областям (Кіровоградська, Полтавська та Черкаська) інформація про кандидатів-мажоритарників: їхні фото, біографії та програми. Також у чат-боті кожен виборець може знайти свою дільницю та зайти у персональний кабінет, розташований на сайті ЦВК. Станом на день виборів на чат-бот "Помічник виборця" вже підписалося 3 200 осіб.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!