​200 медиків Кіровоградщини вакцинувались від кору

06.09.19, 18:00

Протягом трьох днів 200 співробітників Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України та його структурних підрозділів на усіх адміністративних територіях області зробили щеплення вакциною КПК, яка одним введенням захищає від трьох інфекцій (кору, краснухи та епідемічного паротиту), - повідомляє Надія Оперчук, програмна фахівчиня КНП "Регіональний центр громадського здоров'я Кіровоградської облради».

Наслідувати прикладу медпрацівників можуть усі охочі аби захистити себе та своїх рідних від небезпек, пов’язаних із захворюванням на кір. Статистика свідчить, що у 2015 році в області не було жодного випадку захворювання на кір, а з початку 2019-го захворіли 445 людей, серед них 157 дітей та одна вагітна.

Через ускладнення епідемічної ситуації МОЗ України внесло зміни у програму профілактичних щеплень. Тепер безоплатно зробити щеплення може будь-який дорослий без вікових обмежень. Для того, всі медичні заклади області забезпечені достатньє кількістю вакцин: в наявності 16 тисяч доз вакцини КПК. Протипоказаннями проти щеплень є вагітність, непереносимість компонентів вакцини, тяжка алергічна реакція на попередню вакцинацію, важкі імунодефіцитні стани.

«Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили ви щеплення, чи захищені ви від кору, попередньо можна зробити лабораторне дослідження на наявність антитіл IgGдо вірусу кору в крові. Такі послуги надає вірусологічна лабораторія обласного лабораторний центр МОЗ України. При потребі вакцинації пройти можна у будь - якому комунальному закладі, де підписана декларація з лікарем», - говорить Надія Оперчук, програмна координаторка КНП "Регіональний центр громадського здоров'я Кіровоградської облради», - «важливо не стояти осторонь і не робити вигляд, що Вас це не стосується. Кір підступна хвороба, що немає специфічного лікування. Проте захворюванню можна запобігти. Перший крок – це небайдужість».

Варто знати ще кілька фактів про кір:

одне з найбільш заразних захворювань, яке без проявів симптомів може проходити від 6- до 21 дня.

з 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя.

при загальнонаціональному рівні охоплення вакцинацією не нижчому за 98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

у42 з 53 країн Європи завдяки обов’язкові вакцинації вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній, серед цих країн й Україна.

Матеріал підготовано Валентиною Остапчук, Фото: Ігор Філіпенко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!