​Суми очима кропивницького туриста. Частина 2

06.09.19, 12:00

Суми — одне з небагатьох міст, розповідь про яке не вмістилась в одну частину (першу частину читайте тут). І це напевно є свого роду показником того, наскільки запам'яталось те, чи інше місто. Зараз про ці враження пишу вже постфактум, а тоді залишалось лише здогадуватись, чи втримають Суми планку очікувань, яку змогли суттєво завищити всього лише якісь півкілометра Соборної вулиці, які затягнулись на повноцінну першу частину.

місто Суми
місто Суми
Отож, залишивши Соборну рухаємось далі, прямо до ще одного символу міста — альтанки, яка має свою цікаву історію. Що не кажи, але круто, коли певне місце має свій історичний бекграунд. До речі, як думаєте, яка подія передувала встановленню альтанки? Очевидно, спершу може здатись, що це, безперечно, пов'язано з якою-небудь видатною подією в історії міста, та, насправді, альтанка в місті з'явилась завдяки... нафті!
місто Суми
місто Суми
Вся справа в тому, що ще за часів Російської імперії до Сум завітала група геологів із самої столиці — Петербургу. Достеменно невідомо, за якими їх розрахунками нафта повинна була бути в самому центрі міста, до того ж, якраз навпроти міської управи, однак геологи з ентузіазмом приступили до пошуків. Очікувано, нафту не знайшли, залишивши по собі лише розкопану територію. Однак, в пам'ять про цю подію, місцева влада вирішила поставити альтанку. Неподалік також знаходиться локація “Я люблю Суми”. Напевно, фоткаю такі чи не в кожному місті, де вони є, колекціонуючи такі фото разом з пам'ятниками Шевченка. Та цього разу, я виявився чи то настільки захопленим, чи то розгубленим, однак якось примудрився пройти повз цієї локації, яку було простіше помітити, аніж навпаки. Втім, чим не привід повернутись до Сум коли-небудь ще раз?

Пам’ятник цукру-рафінаду у місті Суми- фото з сайту ua.igotoworld
Пам’ятник цукру-рафінаду у місті Суми- фото з сайту ua.igotoworld
Можливо увагу мою відволік пам'ятник цукру-рафінаду, адже таку оригінальну пам'ятку побачиш точно не в першому ліпшому місті. Встановлено таку непересічну пам'ятку було на честь 355-річниці від заснування Сум. Чому саме цукор став одним символом міста? Справа в тому, що в 19 столітті на Сумщині, зокрема і в майбутньому обласному центрі, звісно ж, активно почала розвиватись цукрова промисловість, продукцію якої, навіть, доставляли до сусідніх країн. Тому, цукор — ще одна причина розвитку Сум.

Сумська альтанка
Сумська альтанка
До речі, всі ці локації зосереджені навколо Покровської площі — центральної у Сумах. Тут розташовані основні туристичні локації та пам'ятки. Довгий час тут знаходились дві церкви — Покровська та Введенська, які, однак не вписувались у бачення міста більшовиками, які у 1930-х роках зруйнували їх. Тоді ж площа отримала нову назву — Червона. У часи нацистської окупації площа і взагалі не мала нічого спільного з місцем відпочинку. Навпаки, тут відбувались доволі моторошні речі, адже загарбники регулярно влаштовували на площі регулярні показові страти противників нацистського режиму

Пам’ятник сумці у місті Суми - фото з сайту ua.igotoworld
Пам’ятник сумці у місті Суми - фото з сайту ua.igotoworld
Ще один символ Сум, що знаходиться у центральній частині міста— фонтан-пам'ятник сумці. Дана локація являє собою криницю, над якою звисає сумка з грошима. Такий задум пам'ятника не є випадковий, адже ілюструє одну з легенд про заснування з Сум. Ніби-то саме на цьому місці козаки-переселенці знайшли три мисливські сумки з монетами. Оскільки знахідку виявили на місці невеликої річки, їй було присвоєно назву Сумка. Згодом, коли поруч почало виникати місто, назву було трансформовано у Суми.

Ну куди ж без цікавої міської легенди? У Сумах вона пов'язана саме з пам'ятником сумці. Відтак, якщо захочете перевірити її правдивість, доведеться занурити власний гаманець у колодязь. Ну а якщо, матеріальні цінності не є для вас пріоритетом, достатньо буде просто вмити обличчя. За повір'ям — це сприятиме вдачам у всіх справах та починаннях. Ну і на прощання з фонтаном, звісно ж, треба вкинути в нього монету ( гроші, після купання гаманця все одно ж ще прибудуть), що також є складовою легенди, адже таке матеріальне пожертвування нібито сприятиме здійсненню найзаповітніших мрій.

На завершення скажу, що поїздка в Суми точно закарбується у пам'яті. І хоч вона стала ще й свого роду випробуванням на міцність, бо довелось витратити немало сил і часу щоб дістатись сюди, все таки подібного роду подорожі з часом і стають найціннішими спогадами, до того ж, коли ти знаходишся за крок від дорослого життя.

текст та фото - Олександр Нікітін




  • місто Суми
  • місто Суми
  • місто Суми
  • Сумська альтанка
  • місто Суми
  • Локація “ Я люблю Суми” - фото з сайту vsisymu.com
  • Пам’ятник сумці у місті Суми - фото з сайту ua.igotoworld
  • Пам’ятник цукру-рафінаду у місті Суми- фото з сайту ua.igotoworld

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!