Руїни старовинного палацу у фокусі уваги команди Наталі Горбачової

22.07.20, 11:53
Наталя Горбачова, авторка фото - Аліна Комета
Наталя Горбачова, авторка фото - Аліна Комета

На Кіровоградщині та в Україні багато величних будівель руйнується значно швидше, аніж ремонтується. Як от у селі Ясинуватка, де доживає віку колись велична споруда, що її називають палацом Вінберга, хоча у реєстрі пам'яток будівля має назву "Маєток Вимберга".

Роман Маленков на сайті ukrainaincognita пише, що прізвище власника палацу було Вінберг, а звали його Василь Федорович, 1861 року народження. У дорослому віці був військовим, в званні штабс-капітана одружився на Єлисаветі Анненковій, яка отримала Єсиноватку (тодішня назва Ясинуватки) у спадок від матері. Відомо, що закінчив службу Вінберг генерал-майором, а от чи доклав рук до будівництва палацу у Ясинуватці - невідомо. Втім, наприкінці 19 століття палац очевидно належав цій родині...

Цього літа відома кропивницька стилістка, дизайнерка, майстриня візажу Наталя Горбачова влаштувала у локаціях маєтку фото день для всіх бажаючих поринути у спокій, тишу та історію. Це була захоплююча подорож із прогулянкою мальовничими околицями, а також індивідуальна фотосесія, яку зробила учасницям проекту Аліна Комета (саме її фото ви бачите у цій статті).
Ініціаторка події забезпечила все - мотузкову гойдалку, міні костюмерну із вінтажними сукнями та аксесуарами і навіть легкі напої та наїдки для тих, хто на цілий день поїхав із Кропивницького у Ясинуватку. Більше того, Наталя Горбачева провела у маєтку майстер-клас із декору предметів для інтер'єру під сторічним дубом. Адже вона знайшла у приміщенні залишки унікальної плитки, яка і надихнула майстриню, - як і загальний стиль будівлі (еклектика з елементами неоготики), - на подальший розвиток цієї локації.
Звісно, колись палац мав неабиякі розміри. Звідти був облаштований вихід до річки, де розміщувалися купальні. Поруч були тераси з фруктовими деревами. А зараз там лише руїни і про серйозне фінансове інвестування, принаймні з боку таких творчих людей, як стилісти та фотографи, не йдеться. Але команда під керівництвом Наталі Горбачової може інвестувати свій час, фантазію і сили. Вони планують усіма можливими силами привертати увагу до маєтку. Якщо про палац будуть більше знати на Кіровоградщині та в Україні, то, можливо, і знайдеться компанія чи людина, яка інвестує у відбудову цієї краси?!

текст - Вікторія Талашкевич, фото - Аліна Комета




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!