​Місцеві вибори чи імітація демократії? Пояснюємо деталі

09.10.20, 16:00

Багато українців вже не йдуть на вибори, не вірячи в результативність такої дії, мовляв «і без нас все вирішено» чи «це нічого не змінить». Але я належу до реалістів – і Вам рекомендую. Отже, давайте все ж розберемося чи ми можемо змінити світ якщо не в глобальному значенні, а хоча б у своїй громаді? Чи вибори це «своєрідний театр за кошти платників податків» і існує висока вірогідність «імітації демократії в Україні»?

Дякуючи тренінгу по місцевим виборам і децентралізації я з колегами мала змогу особисто поспілкуватися у Києві з спеціалістами, хто на «пульсі подій» і ось що особливо цікавого я дізналася і Вам хочу повідати. Бюлетені треба заповнювати по-новому , як рахувати голоси і методики – «чорт ногу зломить». Але повертаючись до теми «імітації демократії» - вони можуть бути визнані не дійсними в частині- а інша частина дійсна.

Давайте, громадяни, бути ці ризики мінімізувати.

На думку Ольги Айвазовської, Голови правління Громадянської мережі "ОПОРА", голосування за сільських , селищних голів є вкрай легким. А ось пропорційна виборча система вже досить складна. В бюлетені ми побачимо дві колонки даних

Перша – назва політичної партії та її лідер. Навпроти –місце для «галочки»- все як зазвичай.

А далі все виглядає як складний кросворд. Бачимо список кандидатів – кожен з яких має власний номер, та двійний квадратик біля списку – впишіть номер цього кандидата. Але й тут не так все просто!

Всі ще пам’ятають як писали листи у конвертах? У більшості є шанс «згадати молодість» – а молоді відчути себе у стилі ретро! Так- бо це правила написання індексів! Згадали як ми по крапочкам прямими лініями охайненько виписували цифри, щоб не зіпсувати конверта?

Але ж у виборчому бюлетені 2 клітиночки для цифр – що роботи – якщо кандидат наприклад за номером 1 (а може бути номер 12) – в якому порядку і місці писати цю цифру щоб визнали це голосування дійсним і зарахували?

Просто вписуйте 1.

При цьому не заплутайтесь, що голосувати потрібно за кандидата в списку цієї партії – а не за когось з іншого.Якщо поставити позначку тільки за партію - голос зарахується за партію. Якщо ж тільки за кандидата - бюлетень буде визнаний недійсним.


Написала Тетяна Коташевська – для сайту «Аджамка.Інфо»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!