​Математично вирахувані орнаменти

06.05.21, 12:00

Незвичайна виставка у незвичному форматі відкрилася у обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського Кропивницького. З одного боку, це не перша виставка вишитих картин, але з другого… автором 24 орнаментальних творів є чоловік - львів’янин Леонід Добродняк.

Погодьтеся, не часто в житті ми зустрічаємося з вишивальниками. Та це ще не все. Його орнаменти – математично вирахувані витвори мистецтва. Пан Леонід - інженер з більш ніж 50 науковими працями і авторськими свідоцтвами на винаходи. І при цьому понад 40 років він займається вишивкою хрестиком.

Виникнення і поширення вишивки губиться в глибині тисячоліть. У скіфських курганах археологи знаходять речі, геометрично орнаментовані на краях коміра, подолу, рукавів. Прадавні орнаменти збереглися в українській вишивці і донині. Їхній первинний магічний зміст змінився, проте вони залишилися оберегами, які вишивальниці наносять на сорочки, хустки, рушники чи святкове вбрання. Технік вишивання – безліч: вирізування, виколювання, рушниковий, переміточний, старокиївський шви, курячий брід, солов’їна вічка, гречечка, зірочка, овсяночка. Унікальні візерунки складаються з крапок, ромбів, прямокутників, квадратів, кіл, сигм, волют, спіралей, плетінок, тетраскеліонів...

Неповторними є й орнаменти Леоніда Добродняка, вишиті авторською технікою.

За словами ініціаторки проведення виставки Олени Степанок, орнаменти майстра, закомпоновані в кола, нагадують мандали з їхньою сакральною схемою Всесвіту. І в той же час різьблені тарелі, які досі виготовляють на Гуцульщині.

Під час онлайнового спілкування Леонід Добродняк зізнався, що має олександрійські корні. Тут жили дід і прадід. Причому з одного боку був графський рід, а з другого військові поселенці.

На переконання пана Леоніда, чоловіки беруться за суто жіночу справу, бо в них багатша фантазія.

«Щоб вишити, треба видумати той малюнок, його елементи. В мене ціла гама елементів, які дуже рідко зустрічаються серед вишивок взагалі. В християнській вірі сакральне значення має число 12, тому я багато вишиваю елементів дванадцяток, використовуючи апроксимацію», - розповів Леонід Добродняк.

Тобто майстер не робить жодного помилкового стібка! Обчислюючи наближення елементу до математичної моделі, він вишив більше 500 таких картин. 24 з них можна протягом місяця побачити у відділі краєзнавства нашої книгозбірні.


авторка - Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!