​Цифровий світ: Україна-Європа

13.05.21, 10:00

Команда Team Europe Кропивницький за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні провела з нагоди Дня Європи жваву та насичену дискусію на тему «Цифровий світ: Україна-Європа» за участі представників і представниць громадських організацій, бізнесу та активних молодих громадян.

​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
На відміну від численних онлайн заходів, цей було організовано офлайн – у гостинній локації освітньо-культурного простору Гончаренко центру, а до участі в якості спікерівта спікерок зголосилися генеральна продюсерка «Суспільне.Кропивницький» Яна Бабак, народний депутат України Олексій Гончаренко, очільниця агенції сталого розвитку «Хмарочос» Ірина Ткаченко та директор по технологіям в компанії «Онікс-Системз» Сергій Холін.

«Метою нашого заходу стало залучення громадськості до обговорення ролі і місця України у сучасному цифровому просторі Європи та світу, а також презентація дослідження «Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону», - розповідає членкиня команди Team Europe Кропивницький Вікторія Талашкевич.

​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
Вона модерувала панельну дискусію та запропонувала до обговорення кілька важливих питань. Спочатку йшла мова про те, що минулого року, через пандемію, світ та Європа зробили стрибок на п’ять років у впровадженні цифрових бізнесових-рішень. В Україні також відбувається безпрецедентне прискорення цифрових трансформацій. Спікери та запрошені гості висловили свої думки щодо того, чи встигають українські та кропивницькі громадський, медійний, освітній та державний сектори за цифровими зсувами. Звучали різні думки і були цікаві приклади.

«Активна цифровізація та перехід в онлайн – це не щось тимчасове. Періодичні «локдауни» лише зміцнюють тренд на цифровізацію. Агенція сталого розвитку «Хмарочос» системно організовує навчання для громадських активістів, молоді, освітян, бібліотекарів та всіх зацікавлених в темах онлайн-інструментів. Можемо говорити про високотехнологічні інструменти, інновації, проте лишається той побутовий рівень використання людьми онлайн-інструментів для навчання, отримання послуг тощо. Ми навчаємо активістів громад створювати власні медіа, мистецькі онлайн-продукти, втілювати онлайн проєкти соціальної дії. Бути конкурентними і професійними - ми можемо, коли навчаємося», - коментує Ірина Ткаченко.

​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
​Цифровий світ: Україна-Європа, автор фото - Ігор Демчук
Також пані Ірина презентувала учасникам заходу світловідбивні брелочки «Медіаграмотні та видимі», які було створено в рамках проєкту МедіаРеВізія. Адже на зустрічі йшла мова і про медіа-грамотність. Враховуючи карантин, мільйони людей в Україні раптово опинилися в умовах економіки мінімального контакту та були змушені швидко опановувати сервіси онлайн-спілкування із клієнтами, партнерами або учнями. Багато хто відчув так званий «футурошок». Присутні дискутували про те, чи може держава і громадськість, за сприяння медіа та освітніх закладів, допомогти подолати перехід до моделі поведінки у цифровій реальності та підвищити цифрову грамотність людей.

Після панельної дискусії експертка Ольга Гріднєва презентувала дослідження «Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону». Це інструмент оцінки результатів Угоди про асоціацію з ЄС на регіональному рівні. Тому присутні дізналися про те, яке місце посідає Кіровоградська область серед інших регіонів за індексом євроінтеграційного економічного поступу, а також почули про успіхи та невдачі області в сфері економічної європейської інтеграції. На заході тривала палка дискусія щодо кроків для підвищення рейтингу регіону за ІЄЕП та його окремих показників. Адже Кіровоградська область досі посідає не перші місця у загальнонаціональному рейтингу, залишаючись серед аутсайдерів процесів економічної інтеграції в європейський економічний простір. Така ситуація обумовлена низькою ефективністю та недостатньою кількістю тих заходів, що мають стимулювати розвиток економічних зв’язків з ЄС та неуважністю до перспективних галузей. Тут є великий простір для розвитку, який має бути заповнений завдяки співпраці всіх секторів – влади, бізнесу та громади.

фото - Ігор Демчук



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!